Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Удружења: Медији цивилног сектора решење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

26. 01. 2016.

Извор: РТВ, Бета

Удружења: Медији цивилног сектора решење

Представници новинарских удружења апеловали су данас на државне органе да учине све за опстанак вишејезичних медија и оценили да је оснивање медија цивилног сектора одлично решење за вишејезично информисање.

Представници Независног удружења новинара Србије (НУНС), Удружења новинара Србије (УНС) и Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) данас су у Сечњу разговарали са представницима те локалне самоуправе и Радио Сечња и навели да су новинари у том месту основали удружење грађана, с циљем да њихов медиј настави да функционише као медиј цивилног друштва, одличан пример и за друге вишејезичне медије.

"Захтевамо од Регулаторног тела за електронске медије, Министарства културе и информисања и других надлежних институција да отклоне све препреке и омогуће да Радио Сечањ, али и други вишејезични медији који се налазе у сличној ситуацији, наставе да функционишу као медији цивилног друштва", рекао је председник Извршног одбора НДНВ-а Недим Сејдиновић.

Представници новинарских удружења позвали су и друге новинаре да размисле о оснивању медија цивилног друштва у оним срединама које су у процесу приватизације остале без медија, али и тамо где су медије "покуповали страначки тајкуни".

Радио Сечањ током приватизације није нашао купца, а нико од запослених нема право на бесплатне акције. Новинари су у међувремену основали удружење грађана на предлог новинарских удружења.

"Страшно је што су запослени спремни да преузму одговорност за свој медиј, а због владине уредбе да право на бесплатне акције немају они који су претходно уписали такозване Динкићеве акције, овај вишејезични медиј би требало да буде угашен. То је неприхватљиво", казао је Недим Сејдиновић.

Оценио је да су медији цивилног сектора одлично решење за вишејезично информисање, поготово ако се узму у обзир погодности које за њих предвиђа Закон о електронским медијима.

Новинарска удружења су се обавезала да ће колегама са Радио Сечња пружити сву неопходну правну и другу стручну подршку.

Састанку су присуствовали и председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић и генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

01.02.

2016.

Sasa [нерегистровани] у 22:48

NEMORALNO

Licemeri koji su gasili višejezične lokalne medije sada navodno o njima brinu. BRUKA

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси