Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Хоће ли преживети Радио Пожаревац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 01. 2016.

Извор: www.rts.rs

Хоће ли преживети Радио Пожаревац

Једна од медијских кућа у власништву државе која се током приватизације није снашла је Радио Пожаревац.

Основан пре четири деценије, осамдесетих година изузетно слушан, сада одбројава можда последње дане.

За четрдесет година постојања, Радио Пожаревац био је расадник талентованих новинара, а онда је од изузетно слушаног током осамдесетих година, изгледа дошао до свог краја.

Сада, као да кажњава те исте таленте, јер је тринаесторо запослених отишло са отпремнинама, док петоро преосталих губи и последњу наду да ће кућа у коју су уложили целу каријеру преживети.

Иако је Агенција за приватизацију расписала две продаје Радио Пожаревца, нико се није јавио.

Сада овај медиј одбројава последње дане, са петоро запослених који су веровали да постоји наставак у приватизацији.

И на позив за упис акција јавили су се само они, а због старих акција јавних предузећа које су већ узели, законски немају права на то.

"Ми ништа не можемо да урадимо, јер нас нико ништа и не пита", рекао је в.д. директора Светозар Мирковић.

"Ми смо предлагали да формирамо удружење грађана, што нам је и Министарство културе предложило, а које ће наставити све ово исто, које има чак и већа права него акције.

Овакаво решење  је и један од предлога Удружења новинара Србије. Да Град Пожаревац објави конкурс о уступању опреме одговарајућем Удружењу грађана које ће наставити живот Радио Пожаревца.

Бане Спасовић, председнику Скупштине града тврди да њему таква опција није позната:

"Оно што могу да кажем, законом је предвиђено да локална самоуправа уколико је она власник једног таквог предузећа, може донети одлуку да се промени делатност тог предузећа".

Ни за промену делатности, да би сачувао запослене, Град Пожаревац није нашао интерес, јер је у току спровођење Закона о вишку запослених у јавном сектору.

Како председник Скупштине Бане Спасовић тврди, у складу са кадровским потребама и стручном спремом тренутно запослених у Радио Пожаревцу, можда ће за неке бити посла у неком од других градских јавних предузећа:

"Ми се морамо придржавати закона. Када Агенција за приватизацију донесе одлуку о брисању Радио Пожаревца из регистра, Скупштина Града Пожаревца донеће одлуку о престанку рада тог јавног предузећа.

"У ишчекивању било какве одлуке, Радио Пожаревац емитује програм, углавном музику и кратке вести, а петоро запослених већ два месеца долази на посао без плате. И полако губе наду.

"Ја сам ипак радни век провео овде", каже Влада Винкић, продуцент маркетинга у Радио Пожаревцу.

"Јако је тешко у овим годинама одрадити нешто друго, пресећи једну радну и животну нит, па наставити на другој страни. Мени је то неизводљиво.

"Радио Пожаревац четрдесет година информише слушаоце Браничевског, Подунавског округа и Јужног Баната. Фреквенција 106.2 која је додељена Радио Пожаревцу до 2018. године, његовим гашењем остала би упражњена. Могуће да је један од разлога незаинтересованости потенцијалних купаца то што Радио Пожаревац није власник зграде у којој се налази. Ово предузеће поседује вредну техничку опрему али и око 30.000 носача звука - од плоча до магнетофонских трака.

Уколико Град Пожаревац донесе одлуку да угаси ово Јавно предузеће, опремом ће располагати Град као оснивач.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

20.01.

2016.

Nenad Nikolić [нерегистровани] у 13:43

Ispravka

Poštovane kolege, interesantno je da ste objavili tekst koji ne odgovara istini, a informacije u njemu se lako mogu proveriti nasajtu Agencije za privatizaciju. Takođe bi potsetio da je i UNS objavio tekst koji govori o mojim iskustvima u privatizaciji JRDP Radio Požarevc. http://uns.org.rs/sr/desk/Privatizacija/34404/moze-li-nekooperativni-novinar-postati-vlasnik-medija-u-srbiji.html
Na ovaj tekst mogu dodati da je 25.10.2015 Agencija za borbu protiv korupcije angažovala Više Javno Tužilaštvo u Požarevcu da ispita navode, što je možda i reakcija ovog priloga RTS-a, čie dopisništvo konstantno pokriva problematična delovanja lokalnih čelnika.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси