Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  УНС одржао протест „Медије новинарима“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

14. 01. 2016.

УНС одржао протест „Медије новинарима“

Удружење новинара Србије (УНС) одржало је данас испред Владе Србије протест „Медије новинарима“ због одбијања власти да примени одредбу Закона о јавном информисању која омогућава да непродати медији припадну запосленима. УНС је захтевао од Владе да хитно обезбеди пренос капитала без накнаде на запослене у медијима који на то имају право.

Новинари у Врању, Бору, Суботици и још 15 градова у Србији на то већ месецима чекају, док њихови медији полако умиру, а Закон о јавном информисању остаје мртво слово на папиру.

„Овде смо зато што више од четири месеца власт, супротно Закону о јавном информисању и медијима, одбија да непродате медије препусти запосленима који на то имају право. Држава, која се законом обавезала да изађе из власништва у медијима, сада кочи приватизацију, не финансира и уништава непродате медије, а новинарима и медијским радницима одузима право које им припада по Закону“, рекао је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Подсетимо, Скупштина УНС-а 22. децембра затражила је од Владе Србије да до Нове године испуни одредбе Закона о јавном информисању и медијима којима се гарантује подела бесплатних акција новинарима у медијима, и истакла да ако се настави са кршењем Закона, министар културе Иван Тасовац и државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић поднесу оставке јер су у име Владе обећали УНС-у да ће новинари и медијски радници добити бесплатне акције.

„Пре тачно месец дана обратили смо се и премијеру Александру Вучићу и затражили смо састанак, јер одлагање решавања овог проблема има катастрофалне последице за велики број запослених у локалним медијима“, рекао је Брајовић.

Председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић прочитао је захтеве УНС-а који су након протеста предати и Влади Србије.

„УНС и запослени у РТВ Врање, РТВ Бор, Радио Суботици и још 15 регионалних и локалних медија из целе Србије захтевају да се без одлагања спроведу одредбе Закона о јавном информисању које омогућавају да непродати медији припадну запосленима. Тражимо да Влада хитно обезбеди пренос капитала без накнаде на запослене и бивше запослене у медијима који на то имају право и оконча приватизацију медија на коју се обавезала до 31. октобра 2015. године. Тражимо и да Влада Србије измени Уредбу о правилима за доделу државне помоћи у делу којим се ограничава максималан износ државне помоћи медијима на 23 милиона динара за 3 године. Ово решење из Уредбе обесмишљава пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја“, рекао је Јеремић.

Бивши директор РТВ Врање Зоран Величковић рекао је да запослени у медијима који имају право на акције својих медија „траже од Владе Србије да донесе одлуку и распетља Гордијев чвор“.

„Што се више одуговлачи решење овог проблема, нама је све теже. Постоје два решења, или да Влада донесе одлуку којом ће се обезбедити поштовање закона које је Влада сама донела или ће она потписати немоћ и угасити локалне медије“, рекао је Величковић.

Скуп је почео минутом ћутања, одавањем поште јуче преминулом колеги Захарију Трнавчевићу.

Коментари (5)

Остави коментар
пет

15.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:08

Re: sukob interesa

Predsednica je gensek Politike, sta nju briga sto drugi mediji propadaju.

Одговори
пет

15.01.

2016.

Bole [нерегистровани] у 02:18

Paradoks

NE BEŠE LI UNS ZA OVAKVA ZAKONSKA REŠENJA KOJA SU PROTIVNA USTAVU I OSTALIM PRAVNIM AKTIMA SRBIJE. ZAKON O INFORMISANJU JE U KOLIZIJI I SA ZAKONOM O PRIVATIZACIJI. PORED ODGOVORNOSTI MINISTRA, DRŽAVNOG SEKRETARA SVAKAKO DA MORAJU DA ODGOVARAJU I ČELNICI UNSA, KOJI SE SADA KAO BRINU ZA LOKALNE I REGIONALNE MEDIJE A ONI SU IH DOVDE I DOVELI. DAKLE GOSPODO, PRVO VAŠE OSTAVKE, PA ONDA MIRKOVIC I TASOVAC!

Одговори
чет

14.01.

2016.

KNJAZ PRESS [нерегистровани] у 21:08

Već viđeno...

Podrška...Bes...Tuga...Nada...https://knjazpress.wordpress.com/razno/radio-knjazevac-again/

Одговори
чет

14.01.

2016.

Mica [нерегистровани] у 18:08

Akcije

E stvarno su kilavi ovi iz vlade. Tri meseca se ceka odluka.

Одговори
чет

14.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:50

predsednica

Gde se zagubila predsednica UNS-a? Dok robovi protestuju, ona na picencu s premijerom!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси