Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Зрењанин: Кривична због радија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

11. 01. 2016.

Аутор: Сл. Пашић Извор: Вечерње новости

Зрењанин: Кривична због радија

Зрењанински новинар Божидар Дринић тврди како му је ускраћено право на приватизацију. Да ли је локално електронско гласило ипак могло да избегне ликвидацију?


Дa ли је в. д. директора ЈП Радио Зрењанин Иван Француски утицао да се после 36 година емитовања програма ова радио станица нађе пред ликвидацијом - дилема је после обраћања јавности зрењанинског новинара Божидара Дринића и подношења његове кривичне пријаве против Француског.

Дринић је у Радио Зрењанину провео 18 година. Средином децембра 2015. једини се пријавио за упис бесплатних удела овог медија, који у процесу приватизације није нашао купца. ЈП Радио Зрењанин прихватио је његов захтев, али није га проследио Агенцији за приватизацију, једино меродавној за утврђивање права на бесплатне акције.

- Француски је примио мој захтев, али није издао електронску потврду о предаји документације, нити ју је доставио Агенцији. Неовлашћено је преузео њену ингеренцију и одбио да ми омогући упис удела као једином заинтересованом. Тиме је "гурнуо" радио у ликвидацију - тврди за "Новости" Дринић, који Француског сумњичи за злоупотребу положаја.

У Дринићеву заштиту стала је правна служба УНС.

Пут ка ликвидацији радија је отворен а када ће се то десити питање је тренутка. Пошто Регулаторно тело за електронске медије није продужило дозволу за емитовање програма, зрењанински радио утихнуо је 20. децембра. Мада програма нема, 15 запослених долази на посао, не прима плату и чека решења о отказима...

Француски, иначе, бивши председник општине Зрењанин, који је за в. д. директора именован када је већ било јасно да овом ЈП нема спаса, не жели да полемише са Дринићем. Износи да је увидом у Дринићеву радну књижицу утврдио да он нема уписан стаж у Радио Зрењанину од 2005, када је установа постала ЈП. Из тог разлога, истиче, није могао бити прихваћен његов захтев за упис бесплатних удела.

Дринић, међутим, износи да је доставио потврду из АПР, која доказује да је бивше јединствено Новинско-радио предузеће "Зрењанин", у којем је 18 година радио као новинар, правни претходник ЈП Радио Зрењанин.

- Има пуно нејасноћа око приватизације ове установе. Како је, на пример, прво објављено да је имовина радија процењена на 3,9 милиона динара, а онда у јавном позиву дигнута на 8,2 милиона? Зашто је ова медијска кућа понуђена на продају само у првом кругу, а наредна два су изостала? Коме одговара да се стави катанац на радио који је деценијама часно и професионално обављао своју медијску улогу - пита Дринић, који одговоре очекује од менаџмента, али и надлежних органа.

Опозиција: "Медијски мрак"

Због гашења Радио Зрењанина протестовале су многе партије. Али, и савети националних мањина, јер је његовим нестанком престало информисање на мађарском, румунском и словачком. Радио је директно преносио седнице Скупштине града, па сада опозиција тврди да је заведен "медијски мрак".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси