Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  НУНС и НДНВ: Хитно бесплатне акције поделити новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

21. 12. 2015.

Извор: НУНС и НДНВ

НУНС и НДНВ: Хитно бесплатне акције поделити новинарима

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине захтевају од Владе Србије, Министарства привреде, Министарства културе и информисања и Агенције за приватизацију да одмах престану са кршењем медијских закона и доврше процес поделе бесплатних акција новинарима и другим запосленима у свим оним медијима који нису приватизовани и у којима постоји заинтересованост за то.

Уколико се настави са блокадом примене Закона о јавном информисању и медијима, односно ако се буде даље одуговлачило да се капитал неприватизованих медија у јавном власништву без накнаде пренесе на запослене, то ће значити само једно: власт не жели да новинари буду власници својих медија, да би задржала контролу и над новинарима и над медијима.

С обзиром да су у досадашњем току приватизације главну улогу имали страначки тајкуни, оправдано сумњамо да се иза овог одуговлачења крије жеља власти да и ове медије преузме нека од странака, како би их политички инструментализовала у наступајућем предизборном периоду.

НУНС и НДНВ су током целог процеса припреме и реализације медијских закона сматрали да је и за медије, и за грађане, и за јавни интерес најбоље решење да новинари буду власници својих медија, и тешком смо се муком изборили да ова одредба буде део нове медијске легислативе.

Влада Србије је, међутим, уредбом са почетка ове године, којом је право на бесплатне акције сузила само на запослене који претходно нису уписали било какве бесплатне акције – ту одредбу озбиљно угрозила, а сада је практично у потпуности суспендује.

Овим одуговлачењем нису угрожена само права запослених него и локално информисање, као и информисање на мањинским језицима, с обзиром на чињеницу да међу блокираним медијима има значајан број вишејезичних.

Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси