Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Политичка и здравствена подобност за посао у РТВ Панчево
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

17. 12. 2015.

Извор: УНС

Политичка и здравствена подобност за посао у РТВ Панчево

Како Удружење новинара Србије (УНС) сазнаје од бивших запослених у РТВ Панчево, нови главни и одговорни уредник Мирослав Милаков, као услов за останак у овом медију, хонорарним сарадницима је нудио приступнице Српској напредној странци (СНС). Радио-телевизија Панчево један је од осам медија који су однедавно у власништву бизнисмена из Крушевца Радоице Милосављевића. Неколико дана пре продаје, 58 од 64 запослених узело је отпремнине, али је већина њих остала и наставила да ради хонорарно.

Једна од бивших запослених која је узела отпремнину и напустила ову радио-телевизију Виолета Јованов Пештанац за УНС је рекла да је, по њеним сазнањима, “половини запослених који су остали да раде као хонорарци новопостављени главни и одговорни уредник Мирослав Милаков захвалио на сарадњи и рекао им да од сутра престају да раде, а другој половини, по личном нахођењу, тј. другарским и приватним односима и основама, понуђена је приступница СНС-у као услов да остану, а потом су послати на лекарски преглед. Они који су одбили да потпишу, отерани су на улицу”.

Мирослав Милаков, председник је Савета за информисање Градског одбора СНС-а и портпарол те странке у Панчеву. До скоро је био представник за јавност ЈКП “Зеленило” Панчево.

Неколико бивших запослених који су желели  да остану анонимни УНС-у су рекли да се „након регистрације на новог власника, појавио Мирослав Милаков, који је раније био запослен у овој медијској кући, и позвао хонорарце - бивше запослене који су узели отпремнине да разговара са њима о останку у РТВ Панчево. Услов је био да се учлане у СНС“.

Такође, рекли су нам бивши запослени, „они који су остали, пре потписивања Уговора о раду, послати су на лекарски преглед како би се утврдило да ли су способни за рад“.

Главни и одговорни уредник РТВ Панчево Мирослав Милаков УНС-у је рекао да су „тврдње бивших запослених у овој медијској кући да је бившим запосленима-хонорарцима као услов за останак нудио да потпишу приступницу СНС-у нетачне информације и ноторна лаж“.

„Део њих је отишао самовољно када су узели отпремнине, а у међувремену је дошло до реорганизације која је довела до броја и кадра запослених који су остали. Никакав утицај на то није имала ни њихова наклоност ни лојалност мени или било коме другом“, рекао је Милаков.

Он је УНС-у потврдио да је ангажован у Српској напредној странци.

„Тачно је да сам председник Савета за информисање Градског одбора Српске напредне странке и не видим никакав проблем у томе“, закључио је Милаков.

На питање УНС-а зашто су хонорарци ишли на лекарски преглед када то није предвиђено Законом о раду, који предвиђа општу здравствену способност као предуслов за заснивање радног односа само када су у питању запослени млађи од 18 година и лица која обављају послове са повећаним ризиком, Милаков је одговорио да су пре закључивања Уговора о раду морали да обаве лекарски преглед и да он ипак сматра да је то у складу са Законом о раду.

Тим поводом обратили смо се адвокатици УНС-а Гордани Константиновић која је рекла да "ни Закон о раду, ни Закон о јавном информисању и медијима, не прописују обавезан лекарски преглед запослених у области информисања и медија“.

Како УНС сазнаје, нови власник РТВ Панчево Радоица Милосављевић се још није појавио, иако је пре четири месеца купио овај медиј, а то нам је потврдио и Милаков истакавши да упркос томе „редовно комуницирају“.

Радоица Милосављевић је власник 8 медија које је купио у процесу приватизације: Телевизије Пирот, Радио-телевизије Брус, Радио-телевизије Панчево, Радио-телевизије Крагујевац, Радио-телевизије Крушевац, Телевизије Пожега, Центра за информисање Нови Кнежевац и Радио-телевизије Цариброд из Димитровграда које је платио 281.280 евра. Био је заинтересован и за куповину Радио-телевизије Трстеник, Радио Ваљева и Радио-телевизије Инђија, али ови медији нису завршили у његовом власништву.

Коментари (8)

Остави коментар
пон

21.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 00:56

ta nemojte kasti

Ju nije valjda krenulo da se otpetljava klupko...pa kako će verne drugarice podneti što smo ovako surovi prema g.dinu Milokovu...sutra će u SNS biti plakanja počev od sekretarice gospodje N... pa predsednice Unije žena gospođe V.... a onda i sav ona uvlakački kadar sa Koteža što se muva po stranci ne bil ih kum sa Koteža uposlio u Zelenilu....

Одговори
пет

18.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:53

pregled

Lečeni ovisnik Miroslav Milakov, koji nije zbog toga ostao zbog posla, traži obavezni lekarski pregled za zaposlene.

Одговори
пет

18.12.

2015.

013 [нерегистровани] у 16:11

Pančevka

Ovo je istina i to svi znamo.
Obrišite kanal TV Pančeva, pristrasnosti, PR-a i reklama ionako ima dovoljno svuda naokolo!

Одговори
чет

17.12.

2015.

V [нерегистровани] у 20:49

Milakov je mrlja RTV Pančevo

Reorganizacija koju pominje MIlakov uradjena je tako da su na Radio Pančevu ukinuti dnevna informativno-polička emisija "Paralele " koja je 35 godina emitovana i jutarnji "Dnevnik u 8". Ostale su vesti na svakih sat vremena koje ne pripremaju novinari koji rade na radiju već novinari Televizije Pančevo koji su se uglavnom oslanjali na partijske izvore. Novinari koji su na radiju sada rade samo voditeljske poslove.
A ko je MIlakov? O njegovom liku i delu dosta zna pančevačka policija a kumovi su mu trenutni gradonačelnik Pančeva i jedan lik kome se sudi za ubistvo

Одговори
чет

17.12.

2015.

Notorious [нерегистровани] у 19:47

Ako koza laže...

Sve što je rečeno od strane zaposlenih je istina i to ceo grad zna. Milakov ne govori istinu, kao nekada.

Одговори
чет

17.12.

2015.

SNS banana [нерегистровани] у 19:43

Proslava godisnjice televizije

Dovoljno je bilo proci pored Centra za kulturu u Pancevu sinoc, kada je bila organizovana proslava godisnjice TV PA. Na ulazu baloni u bojama SNS, a zvanice čelnici SNS i ministri aktuelne vlade. Pančevo je dobilo "lokalni medij" koji će građeni Pančeva plaćati da bi promovisao samo jednu stranku- SNS, samo što je plaćaju preko tzv Projektnog finansiranja. Pogote ko će podneti "najbolj" projekte i čija jomisija odlučuje o tome. Već prve godine Milojica ( čitaj SNS) će ne samo isplatiti investiciju, već i dobro zaraditi. I tako sve do izbora...Neka je sa srećom građanima Pančeva sa ovakvim "slobodnim" naprednim medijima...

Одговори
чет

17.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 13:50

genijalno

nema problema jer ja mislim da nema problema

Одговори
чет

17.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 12:46

Privatizacija na SNS nacin

Vlasnik je isti, ali raspitajte se i za sudbinu RTV Caribrod iz Dimitrovgrada. Do danas 17.12.2015. radnici nemaju potpisane ugovore o radu, nema registrovane firme, nema zarada, a bivsi gl. i odg. urednik se predstavlja kao direktor iako nema nikakav papir. Otpremnine nisu isplacene. Prostorije u kojima rade su u vlasnistvu Opstine *Centar za kulturu* i ne placaju niti struju niti vodu, niti komunalije. Od 01.11.2015. nema potpisanih ugovora o radu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси