Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

15. 12. 2015.

Извор: УНС

Оптимизам на РТК

Након вишемесечне неизвесности, запослени и менаџемент приватизоване Радио-телевизије Крагујевац кажу да верују у будућност.

Јавно предузеће Радио-телевизија Крагујевац уочи приватизације нашло се готово пред стечајем.  Новопостављена управа ове медијске куће која постоји од 1970. године, најпре као радио станица, а од 1996. и као телевизија, међутим, успела је некако да консолидује редове и спремна изађе на тржиште. Епилог је такав да је 15. октобра 2015. РТК за 85,5 хиљада евра купио крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић и званично је преузео у новембру.

У разговору са запосленима од директорке до председника синдиката, УНС је дошао до, мање-више, истих закључака - радна атмосфера је боља, плате за сада не касне, а планова за будућност итекако има.

“Приватизација је успешно окончана и избегнут је стечај као најгори могући сценарио. Стога, запослени раде у опуштенијој  атмосфери у односу на 2014. годину, када је тензија кулминирала управо због неизвесности. Радни елан је повећан, као и ентузијазам, а свакодневним залагањем утиче се на побољшање квалитета програма и радија и телевизије”, каже за УНС Славица Трифуновић, директорка РТК.

Одговорна уредница радио програма Ивана Ретас, потврђује њене речи.

“Атмосфера у Радио Крагујевцу је испуњена разумевањем. Функционишемо као здрав тим. Након утиска који је на нас оставио сусрет са новим власником, додатно смо се ујединили у намери да опстанемо на тржишту. Осећамо велико растерећење и олакшање када је реч о међуљудским односима, а ту је раније било жариште проблема”, објашњава Ретас.

Иако то није чест случај да радници и пословодство имај исту слику свог предузећа, са наведеним ставовима углавном је сагласан и председник синдиката запослених у РТК Горан Антонијевић. Према његовим речима, утисак који је на, за сада једином, састанку са запосленима оставио Милосављевић је да се од радника очекује само да одговорно раде свој посао, а да ће он исто тако испуњавати све своје обавезе.

“Мислим да је атмосфера међу запосленима боља, има више тимског рада. Не кажем да је савршено, али је у односу на претходни период видно боље”, каже Антонијевић.

Чека се новембарска плата

Како кажу на РТК, сва дуговања према запосленима закључно са 31. октобром намирена су у потпуности, а ускоро се очекује и наставак динамике у исплати зарада. Новембарска плата још није исплаћена, али иако је очигледно мало кашњење, исплата се очекује у децембру, односно у законом прописаном року, тврде у управи.

Нових запошљавања, као ни отпуштања није било. После успешно реализованог социјалног програма за који се добровољно изјаснило 26 радника ове медијске куће, број запослених за сада остаје исти, 70 људи.

Промена није било ни на руководећим функцијама. Руководећа гарнитурa постављена је пре око годину дана, када је на чело готово пропалог јавног предузећа дошла Славица Трифуновић. Она је, вршећи дужност директорке, уз подршку оснивача (града Крагујевца), успешно припремила РТК за приватизацију. Након продаје, одлучила је да остане.

“С озиром на то да се променио власник, у наредним месецима очекује се највише активности на плану консолидације новог предузећа у финансијском смислу, као и репозиционирање на медијском тржисту. У току је припрема пројеката којима ће се конкурисати за финансирање у 2016. години, што би био и мотив за мој продужени останак”, каже директорка Трифуновић.

Она је још додала да је Милосављевић на састанку са запосленима обећао и бољи материјални положај и боље услове рада, а да у свакодневној комуникацији са менџментом пружа подршку новим идејама и исказује поверење у постојећи менаџмент, те да за сада нема разлога да се било шта мења у том смислу. Такође, власник је приложио и гаранцију да ће испунити уговорне обавезе у вези са инвестирањем у прве две године.

Прилагођавање тржишту је изазов

Новорегистровано друштво са ограниченом одговорношћу званично је уписано и Регистар медија код АПР-а и уколико жели да опстане, убудуће ће морати заједно са осталим медијима да се бори на тржишту.

“Наравно да нам предстоји период у коме морамо да се прилагодимо тржишном начину размишљања, али за мене је то велики изазов у најпозитивнијем смислу. Циљ нам је да побољшамо и убрзамо програм. Ослушкујемо потребе и захтеве грађана Крагујевца и пратимо њихова интересовања. Објективност и брзина су нам кључне смернице”, каже уредница радио програма.

“Промена у програмској шеми није било, али се у наредном периоду планира повећање комерцијалних садржаја због измењених услова финансирања. Такође, у складу са новим тенденцијама и развојем телевизије, програмска шема Радио-телевизије Крагујевац пратиће савремене трендове кратких форми, као и емисија које могу да буду конкурентне”, објашњава Трифуновић.

Антонијевић на све то додаје да се са Милосављевићем сусрео, као и остали запослени, свега једном, али да је тај један сусрет улио дозу поверења у напредак.

“Нови власник је напоменуо и планове за интеграцију свих медија у његовом власништву, набавку нове опреме и проширење продукције. Рекао је да сматра Радио-телевизију Крагујевац најбољим и највећим од свих медија које је купио и да ће РТК да буде централа за све остале медије, а да од запослених очекује да својим знањем помажу другим телевизијама, ако то буде потребно” - истиче Антонијевић.

Подсећања ради, Радоица Милосављевић у последњем таласу приватизације медија, поред РТК званично је постао власник још седам, а власнички удео има у још око десетину медијских кућа.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

13.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 23:45

koja plata?????

Da li znate da ljudi koji tamo rade, od kupovine,tj.od privatizacije nisu primili ni dinar, ceka se novembarska isplata. Pa vi vidite da li je ovaj clanak istinit......

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси