Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

02. 12. 2015.

Аутор: Михал Рамач Извор: Данас

Танјуг - сјај старе славе

Гушење, гашење симбола, бренда, непоправљива грешка, срамота, туга и опомена...

 

Танјуг је био оно што је био док је постојала држава чији је био вршњак. Она га је основала зато што јој је био потребан и одржавала га је онаквим какав јој је био потребан. Био је по њеној мери: ни гори ни бољи од дипломатије, полиције, школства или здравства. Што је Титова Југославија била у свету, то је био Танјуг међу светским агенцијама. 

Кад је држава почела да копни, да се тетура и ваља у блату и крви, није могао да избегне њену судбину. Да је затворио дућан 1991. године, Танјуг би земљи и свету остао у лепом сећању. Не би Милошевићу дао прилику да га претвори у оно што је био до 2000, а био би поштеђен и потоњих мука. Колико се СРЈ разликовала од СФРЈ, толико се Танјуг после распада државе разликовао од пређашњег. Име је могло да завара само наивне. Какву год етикету му налепили, од лошег вина увек боли глава. 

Нисам срео баш никога ко је разумео због чега се агенција китила именом Нове Југославије и у време кад је Србија стекла независност. Било је то као када мушкарац у другом браку узима (брендирано) презиме супруге из првог. 

Од старе славе нема ‘леба. Давно је прошло време кад без Танјуга нису могле да се праве дневне новине. То сам као уредник у два наврата, једном пре и једном после 2000, рекао приватним послодавцима, који су ме питали шта мислим о понудама поменуте агенције. Ко је трошио свој новац, за њега је већ тада могао да купи и боље и јефтиније. Ако држава хоће да има службу која ће земљи и свету саопштавати шта раде њени челници и институције, ваљда нема сметњи да такву службу и оснује. Служба има да служи. 

Нема сметњи ни да новинари који су, недавно или раније, остали без посла, оснују агенцију која ће продавати вести, слике и остало чиме се тргује на тржишту информација. Од државе је довољно да никог на том тржишту не омета и да никоме не даје повластице. Узгред, ни у комунизму ни после њега Танјуг ни пола дана није био независна агенција. То не значи да је био лош, дотле док је био ваљан. 

Што се тиче солидарности с колегама које остају без посла, искусио сам је на својој кожи, као и стотине новинара, као и стотине хиљада људи осталих занимања. Кад вас отпусте, укину или забране, у почетку су уз вас и УНС и НУНС, Брисел, Руси, Американци... Лете врућа саопштења, пљуште изрази подршке... А кад треба купити тону угља или капутић детету, схватите како дуго се може живети од лепих речи. 

Ни у комунизму нипосле њега Танјуг ни пола дана није био независна агенција. То не значи да је био лош, док је био ваљан.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

02.12.

2015.

Predrag Pantović [нерегистровани] у 23:53

t

Imam dosta godina i znam više nego što je "pristojno". Elem, ja počinjem sa nekoliko davnih preporuka, a jedna od njih je " št0 je više zakona to je veća korupcija"... nekakav Lao Ce je
rekao pre 3000 godina, "onako", iz čista mira... I da "Ne treba veličati Ličnosti iz prošlosti da ne bi delio narod"... Gde je tu "Tanjug"? Ja ne mogu da shvatim da se ukuda Svetska Agencija koja je objavljuvala sve svetske vesti i, možda je to samo moje mišljenje, nije objavljivala "naštimovane" vesti. Nerazumno, jer je potrebno jezgo inormacija i načina na koje se vesti preuzimaju, a za to je potrebno staleško znanje. A to se razbija, naročito u Štampi. Sada je na redu "Tanjug", i to me nije iznenadilo... Više nema nigde potpis "Tanjug izveštava"... Žalosno! A ko to izveštava?

Одговори
сре

02.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 22:08

Re: Bili su bolji

I Ramačeva "Naša Borba" i Ramačev "Danas" bili su bolji od Tanjuga. I više od toga. Bile i ostale najbolje novine. Jednu ukinuli, druga, na moju radost i danas radi. Jer tamo rade profesionalno oni koji su nekad radili i u Tanjugu za dve marke, pa ni sad ne rade za mnogo više. Ali znaju da rade i vole svoj posao i pošteno ga rade. To je kriterijum,
Osim toga, bolji je i FoNet i Beta. Pa pitajte samozvanu dorektorku Tanjuga, šta prvo gleda? Betu!!!. Beta joj je reper. Iako je dovukal iz Bete najbolje i skoro sve, opet joj ti isti u Tanjugu ne valjaju. Nikad se nije zapitala zašto.
A to što su Betu i FoNet osnovali bivši Tanjugovci, pa to nije Tanjugova zasluga, nego krivica. Na sreću. To je zato što su svi oni redom, osim Branke Đukić u Tanjug primljeni na nemašten konkurs i bili najbolji u Tanjugu kad se to nije tražilo. Nažalost, ni danas se to u Tanjugu ne traži. E, zato što se to ne traži, zato je danas skoro svaki profesionalni medij, a nema ih baš mnogo, boljiod takvog Tanjuga.
Žao mi je.
Ramač, neka si im reko.

Одговори
сре

02.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 20:05

A ko je to bio bolji od Tanjuga?

Gospodine Ramač,
Hvala Vam, sami ste se legitimisali. Vi ste, naime, autor genijalne misle da na medijskoj (agencijskoj) sceni Srbiji ima neko ko je bolji i jeftiniji od Tanjuga. Nema, i dugo neće biti. Daleko su od toga Vaši miljenici Beta i Fonet (i njih su osnovali tanujugovci). I nisu oni otisli iz Tanjuga samo zbog ideja, nego i zbog novca. Nisu hteli da rade za dve marke...
Tanjug je, uprkos Vašoj ideologizovanoj analizi, i devedesetih godina proizvodio i one vesti bez kojih nije mogla nijedna novina i drugi mediji. Takve su bile ama bas sve vesti izuzev onih koje isticete. A te druge mogli ste da dobijete u privatnim agencijama, ili od svetkih medija.
Nisam znao koji je razlog sto je Danas bio jedina redakcija koja nije primala Tanjugov tiker. Sad, kad Tanjuga vise nema, znam.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси