Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

19. 11. 2015.

Аутор: Н. Маринковић Извор: Вечерње новости

Кворум јачи од сигнала

Због техничких проблема одскора приватизоване "Нишке телевизије", која по традицији - дуже од деценије и по директно преноси скупштинска заседања у граду на Нишави, јучерашње ТВ издање 37. седнице прекинуто је пре него што је и почело.

 

Одборници опозиције су, потом, поново покушали да "живим зидом” око говорнице прекину расправу, али овога пута то није спречило њихове политичке опоненте да, за мање од два сата, усвоје чак 43 тачке дневног реда, те одрже још једну, хитну седницу на којој је прихваћен предлог Нове Србије да Национални фудбалски стадион буде саграђен у Нишу...

А, у девет сати ништа није слутило овакав расплет.

Као и увек, Нишка телевизија је отпочела директан пренос, али је он, недуго потом нагло прекинут.

Расправа је, ипак, почела, а опозиција је, већ после десетак минута, затражила паузу у нади да ће емитовање бити настављено.

На хитном састанку шефова одборничких група начелно је договорено да се заседање настави, и по цену да Нишлије гледају одложени пренос, али су се опозициони одборници предомислили по повратку у салу, те поновили "опсаду" скупштинске говорнице.

Представници власти су, међутим, имали кворум и гласање по свим тачкама дневног реда је настављено без икакве расправе.

- Ово је преседан у историји демократског друштва, доказ да, поред кризе власти, имамо и кризу морала. Они који одлучују о нашој судбини желе што краће да буду у скупштинској сали и расггрављају о проблемима, иако су све данашње тачке дневног реда биле веома битне - истакао је Милош Симоновић, бивши градоначелник и члан

СДС, док је Бранислав Јовановић, одборник Народне партије Србије, убеђен у то да је локална власт чекала да НТВ буде приватизована, па да тек потом у Скупштини на ред дођу буџет и озбиљни проблеми.

Иако су током ове несвакидашње седнице опозициони одборници листом тврдили да је ТВ пренос намерно опструиран, челници нишке Скупштине тврде да Пословник и Закон нису повређени.

- Апсолутно је све било по прописима и ово није први пут да нишки одборници овако гласају по тачкама дневног реда. Проблем је, једино, настао када су опозициони одборници поново покушали да блокирају рад - сматра Ненад Станковић, заменик председника нишког Парламента, а заменик градоначелника, Љубивоје Славковић, процењује да овакав расплет није добар за грађане, мада каже да су обе стране имале пуно право да повлаче овакве потезе.

Дакле, током 37. заседања Скупштине града Ниша, за само сат и по, без икакве расправе усвојен је трећи ребаланс буџета у овој години, као и програми пословања свих јавних предузећа и установа.

Подсетимо, пре само неколико дана, градоначелник Перишић, који јуче није присуствовао седници, изјавио је да постоји опасност од урушавања комплетног комуналног система у Нишу...

Минут за ЈКП "ГОРИЦА"

После експресног изгласавања новчане помоћи од 100 милиона динара, које Град сада даје ЈКП "Горица", те трансформације предузећа у виду прерасподеле радника по другим фирмама, и даље је неизвесна судбина многих запослених који не знају свој будући статус.

Јучерашњој седници покушали су да присуствују и представници синдиката у ЈКП "Горица", али су - уместо расправе - могли да виде само подизање руку, па су у неверици констатовали да и за такво "ангажовање" свим одборницима следује дневница о трошку Нишлија...

Квар

"Када је реч о нашим радницима и преносу који већ годинама радимо, гарантујем да ни на који начин није било опструкције. Све је савршено радило, укључујући и опрему у Скупштини града, о чему сведочи и снимак заседања па је јасно да је до квара дошло у самој згради телевизије, приликом емитовања у етар", тврди Бобан Рајковић и даље директор Нишке телевизије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси