Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Покренут поступак против решења Министарства привреде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

17. 11. 2015.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Приватизација НТВ ускоро пред Управним судом

Покренут поступак против решења Министарства привреде

Александар Живадиновић, један од понуђача на недавној јавној аукцији за приватизацију Нишке телевизије, покренуо је поступак пред Управним судом против решења Министарства привреде које је одбило његов приговор на валидност дела документације купца овог медија, конзорцијума Народних новина и физичког лица Слађане Остојић.

- Покренули смо поступак због тога што смо убеђени да смо у праву и због чињенице да се Министарство привреде приликом одлучивања по приговору није упуштало у разматрање његове садржине, већ је само оцењивало да ли је Агенција за приватизацију у поступку приватизације НТВ поштовала законску процедуру. У случају да и одлука Управног суда, по нашој оцени, не буде адекватна, покренућемо поступак пред Уставним судом, рекао је за наш лист Живадиновић, који је иначе и извршни директор маркетинга НТВ-а.

Он је у приговору изразио сумњу у валидност оверене изјаве власника Народних новина Видосава Радомировића, у којој се тврди да се те новине "у целини или делом не финансирају из јавних прихода". Изјаву те садржине дужан је, иначе, да поднесе сваки понуђач који има својство правног лица, јер Закон о јавном информисању и медијима, као и Упутство за понуђаче, не дозвољавају да у приватизацији медија учествују "правна лица која се у целини или делом финансирају из јавних прихода".

Према јавно доступним подацима, Народне новине су непосредно пред приватизацију НТВ на нишком Конкурсу за суфинансирање јавног интереса у медијским пројектима добиле 14.850.000 динара из градског буџета. Подаци Управе за трезор Министарства финансија показују да је овај лист од 2009. године добијао милионска средства из градског и општинских буџета. У најновијем Извештају о власничкој структури и контроли медија у Србији Савета за борбу против корупције тврди се да су те новине, само у периоду од 2009. до 2012. године, и само из градског буџета, добиле 49 милиона динара. Конзорцијум, у којем су Народне новине, купио је НТВ за 78.000 евра у динарској противвредности, односно за мање од десет милиона динара.

Власник Народних новина Радомировић негирао је било какве нерегуларности у поступку приватизације телевизије чији је оснивач био град, а која спада у једну од најважнијих медијских приватизација у Нишу и региону. Он је за поједине нишке медије оценио да уплате буџетског новца Народним новинама не представљају финансирање из јавних прихода, што би тај лист законски елиминисало из приватизације. Објаснио је да су новине та средства "зарадиле" јер су за њих пружале услуге у оквиру своје делатности.

Власник Народних новина и други чланови његове породице поседују у Нишу и Телевизију Белами, Радио Белами и интернет портал Белами, а на југу Србије, према доступним информацијама, и Телевизију Сокобања, зајечарски недељни Тимок и пиротски недељник Слобода. Други члан Конзорцијума, Слађана Остојић, налази се на функцији директорке Телевизије Зона плус, чији је власник Владан Гашић, син актуелног министра одбране.

ЛАФ: Проверити све податке

Локални антикорупцијски форум Ниш позвао је јуче надлежне државне органе да одговорно провере све релевантне податке у вези са приватизацијом НТВ, како би се отклониле сумње у евентуалне незаконитости и контроверзе, међу којима је и сумња у дискриминацију понуђача, што "увек отвара простор за ризик од корупције". ЛАФ сматра да је неопходно да институције разреше отворена спорења да ли су у куповини НТВ осим капитала чланова Конзорцијума коришћени и јавни приходи, односно новац грађана Ниша.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси