Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Новинари остали без социјалног програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 11. 2015.

Аутор: Милена Кузмановић Извор: slobodnaevropa.org

Новинари остали без социјалног програма

Приватизација медија у Србији је окончана 31. октобра, а судбина већине медија и запослених у њима још увек је неизвесна. Потписивање купопродајног уговора са будућим власницима је још у току, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања оспорило је социјални програм за пет медија.

Без социјалног програма остали су запослени у Јавно-информативном центру ”Кула”, недељнику “Панчевац”, Радио Ваљеву, РТВ Инђији и РТВ Крушевцу – укупно 23 запослена.

Директор Радио Ваљева Предраг Обућина каже да још није потписан купопродајни уговор са новом власницома и да није било кашњења са предајом документације за заинтересоване раднике.

“Ми смо у законском року поднели захтев и тражену документацију Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, тачније 22. септембра. Одговор смо добили тек 20. октобра, када нам је тражена допуна документације, а односи се на достављање мишљења агенције за приватизацију. Ово мишљење је тражено на основу одлуке од 5. октобра о допуни Одлуке из фебруара ове године. Тражено мишљење на којем стоји да није обавезујуће доставили смо 23. октобра. Тек 2. новембра добили смо допис којим нас обавештавају да на састанку радне групе није дат предлог министру Вулину за одобравање средстава за решавање вишка запослених у ЈИП Радио Ваљево, зато што је мишљење наводно негативно, а у истом стоји да је необавезујуће, јер не постоји законски рок за поднешење захтева”, истиче Обућина.

Нино Брајовић из Удружења новинара Србије (УНС), након увида у документацију, тврди да су новинари у праву и да држава у овој ситуацији не стоји иза својих одредби.

“Та четири медија су поднела захтев за социјални програм пре јавног надметања и продаје, док је РТВ Инђија нешто касније, али опет пре закључења уговора са новим власником о купопродаји. Према томе, Министарство рада неправедно није прихватило социјални програм за пет медија. Да зло буде веће у питању су укупно 23 запослена. Медијима се не шаље ни једно ресење на који би могли да се жале, већ им се шаље одговор који је нетачан, а своди се на то да су захтеви пристигли после јавне продаје”, објашњава Брајовић.

У Независном удружењу новинара Србије (НУНС) обећавају да ће се укључити у решавање егзистенцијалних проблема новинара.

“Влада је најпре рекла да ће бити отпремнина, али изгледа да ту нешто не функционише између оних који купују медије и Владе, ко треба да плати те отпремнине”, каже Драган Јањић, потпредседник НУНС-а. “У сваком случају, оправдан је захтев новинара да добију отпремнине и он је у сагласности са законом. Струковна удружења могу да дижу глас против тога и покушамо да заштитимо права новинара. Како ће Влада решити овај проблем зависи и од уговора који су потписивани са будућим власницима медија.”

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси