Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Мирковић: Било довољно времена за завршетак приватизације Танјуга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 11. 2015.

Извор: Бета

Мирковић: Било довољно времена за завршетак приватизације Танјуга

Државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић изјавио је вечерас да је било довољно времена да се процес приватизације новинске агенције Танјуг заврши као и да су тај процес водили менаџмент тог медија и Агенција за приватизацију.

 

"Од 50 медија чија је продаја оглашена 1. јула, до 31. октобра приватизовано је њих 36. Још 7. октобра је било познато да 'Танјуг' није нашао купца, тако да је било довољно времена да се тај процес заврши а битно је рећи да цео процес водио менаџмент Танјуга и Агенција за приватизацију", рекао је Мирковић за Радио-телевизију Србије.

Како је навео, чињеница је да је било времена да се од 1. јула "спакују" три круга приватизације при чему би цена за куповину Танјуга у трећем кругу износила трећину првобитне цене.

"Врло добро се знало да процес приватизације медија треба да буде окончан до 1. јула, па је затим рок продужен до 31. октобра. Нико није веровао да ће се закон применити а Влада остаје привржена спровођењу закона", казао је Мирковић.
Према његовим речима, одувек је постојала добра воља да се нађе одговарајуће решење за Танјуг, али је и битно да све што се ради, буде урађено у складу са законом.

"Ово што се дешава је нешто што је неумитно морало да се деси. Министарство културе је од почетка било укључено у цео процес и имало је апсолутну подршку премијера", рекао је државни секретар.

Упитан зашто у Србији не може да постоји државна новинска агенција ако такав пример постоји у земљама ЕУ, Мирковић је рекао да је значајно да сви актери на медијском тржишту имају изједначену позицију, као и да преговарачко Поглавље 8 са ЕУ, које се бави државном помоћи, представља "врло сензитивну област на којој Брисел инсистира".

"До августа 2014. године имали смо ситуацију где су неки имали итекако предност над медијима који су својим квалитетом и подржавањем јавног интереса заслужили да буду подржани. Када ми је постављено питање везано за будуће функционисање ако Танјуг не буде емитовао вести, рекао сам да ће 'Бета' и 'Фонет' бити довољни за наше тржиште, али и да ће се брзо видети да ли ће моћи да задовоље јавни интерес", рекао је Мирковић.

Генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић изјавио је да је свако решење боље од гашења Танјуга и најавио да ће УНС са своје стране учинити све да се тој агенцији помогне.

Он је указао и да Танјуг, због посебног закона о њему, није био у истом положају са осталим медијима у чију се приватизацију кренуло.

Брајовић је као једно од могућих решења навео јавно-приватно партнерство и оценио да ће по свему судећи бити усвојен неки лекс специјалис.

"У сваком случају све треба да буде решено у наредених месец дана", казао је Брајовић.

Одлуком Владе Србије, Танјуг је престао да ради 31. октобра, након неуспешне приватизације. Законом о информисању предвиђено је да држава изађе из власништва у медијима, а приватизација Танјуга није успела јер није било заинтересованих у два покушаја продаје.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

07.11.

2015.

Sasa [нерегистровани] у 00:52

bruka

Mediji su na muci, ako ih ne reformise Mici. Sve si upropastio Mirkovicu. Rasturio si sve konkurente svojim , Sekulicevim, Jajicevim i Vukasinovim medijima. Vi ste uz Uns grobari srpskih medija!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси