Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Танјуг на дан оснивања емитује последњу вест
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

05. 11. 2015.

Извор: Б92, Данас

Танјуг на дан оснивања емитује последњу вест

Новинска агенција Танјуг данас ће емитовати последњу вест, пише "Данас". Лист наводи да иако запосленима то није званично саопштено, наложено им је да дођу на посао. Министарство културе и информисања саопштило је и званично да је донета одлука да се новинска агенција Танјуг угаси и да ће сви запослени добити отпремнине, али не објашњавајући зашто је ово једини државни медији који није продат а чијим запосленима нису понуђене бесплатне акције.

Директорка агенције Бранка Ђукић ни јуче није желела да се оглашава овим поводом.

Министарство је саопштило да је током претходних месеци Агенција за приватизацију организовала два јавна позива за продају јавног предузећа Новинске агенције Танјуг, који су проглашени неуспешним јер није било заинтересованих купаца.

У овој Одлуци, у коју је Данас имао увид, наводи се да имовину Танјуга, право коришћења на стварима у јавној својини, новчана средства и друга имовинска права преузима Републичка дирекција за имовину по брисању Танјуга из Регистра привредних субјеката.

"Документацију насталу у раду Танјуга, а која представља архивску грађу преузима Архив Југославије", наводи се у Одлуци коју је потписао у уторак 3. новембра премијер Србије Александар Вучић.

Додаје се и да ће директор Танјуга по исплати зарада, отпремнина и других примања поднети Агенцији за привредне регистре пријаву ради брисања из Регистра привредних субјеката.

"Ради обављања послова у вези са престанком Танјуга директор Танјуга ангажоваће по уговору потребан број извршилаца", наводи се у документу који још није објављен.

Према важећим прописима о отпремнинама, запослени ће моћи да бирају три опције - 200 евра по години стажа, не више од 500 евра по стажу код последњег послодавца или шест просечних зарада за запослене који имају више од 15 година стажа.

Танјуг је основан у новембру 1943. године у Јајцу (Босна и Херцеговина) с циљем да верно презентује свету шта се код нас збива и да упозна читаоце шта се збива у свету.

Оснивач Танјуга био је Моша Пијаде, који му је дао и име, а први директор био је Владислав Рибникар.

Танјуг је почео рад помоћу малог трофејног предајника, гештетнера (машином за умножавање) у лошем стању и раштимоване писаће машине.

"Овде Телеграфска агенција нове Југославије... Танјуг јавља, Танјуг јавља...", биле су речи којима се, по први пут 5. новембра 1943. године, огласила новонастала агенција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси