Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Европа није тражила овакву приватизацију медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

05. 11. 2015.

Аутор: М. Додеровић Извор: УНС

Посланик из Ниша Благоје Брадић не одустаје од иницијатива за измену Закона о јавном информисању и медијима

Европа није тражила овакву приватизацију медија?

Због тога што, како каже народни посланик “Заједно за Србију” из Ниша Благоје Брадић, актуелни закони нису добри за грађане Ниша, он је затражио од Скупштине њихову измену по хитном поступку, а међу њима је и Закон о јавном информисању и медијима.

 

Он наглашава да не одустаје од идеје да и ужа Србија има свој медијски сервис као што га има и Војводина и да би део новца од претплате требало да идем том сервису, а део РТС-у.

Брадић је иначе у републичком парламенту од 2014. године, а према статистикама “Отвореног парламента” један је од најактивнијих посланика и само за првих 6 месеци ове године имао је 146 обраћања и чак 257 амандмана.

Посланик Брадић је, иначе, крајем априла ове године у парламенту био предлагач измена Закона о јавним сервисима уз које би се омогућило оснивање РТВ "Ужа Србија" (РТУС), а у циљу равномернијег информисања и регионалног развоја Србије.

Он сада обнавља ову иницијативу и тражи измену по хитном поступку сета од пет важних закона међу којима су и медијски. Брадић каже да поред постојећих јавних медијских сервиса - Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине, треба да функционише и Радио телевизија Ужа Србија, чије би седиште било у Нишу, а која би пружала медијске услуге на најмање два телевизијска и најмање три радијска програма.

Иначе, пре почетка приватизације медија и одборничка група ДСС је на једној од седница Скупштине града Ниша, предлагала да нишки парламент донесе Одлуку о покретању иницијативе за формирање регионалног јавног сервиса југоисточне Србије.

“Оснивачи таквог сервиса били би градови и општине југоисточног региона у складу са одлукама њихових скупштина”, наводи се у предлогу.

“Медијски закони који прописују повлачење државе из медија и не дозвољавају постојање регионалних јавних сервиса противни су Уставу Србије, који прописује да локалне самоуправе могу да оснивају медије, а да су сви грађани једнаки. Није се смело догодити да грађани Београда и Војводине имају право на (националне и покрајинске) јавне сервисе, а мањине на своје медије, док грађани југа Србије такво право немају. То право им управо сада ускратила актуелна приватизација”, каже потпредседник ДСС, народни посланик и шеф одборничке групе ове странке у Скупштини града Ниша Милан Лапчевић.

Бивши директор Нишке телевизије Бобан Рајковић , међутим, сматра  да су овакви предлози и иницијативе - озбиљно каснили.

“Истовремено, Скупштина града Ниша је донела одлуку да НТВ буде приватизована на аукцији, уз условни отпуст дуга предложен од стране Министарства привреде. Није јој сметало што је претходних година три пута доносила супротне одлуке, којима је подржала трансформацију НТВ у регионални јавни сервис. Није јој "засметала" ни петиција коју је још 2007. потписало 35.000 грађана Ниша, тражећи да НТВ постане регионални сервис, а да се такви сервиси формирају и у другим регионима”, каже Рајковић.

У Нишкој телевизији НТВ, која је пре приватизације постојала 19 година и Синдикату новинара Србије упорно негирају тврдње власти да је "ЕУ препоручила приватизацију свих домаћих медија", подсећајући да је и ОЕБС саопштио да је битно искључиво транспарентно власништво и финансирање.

Коментари (2)

Остави коментар
нед

08.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:56

Питање је за Уставни суд

Драма у медијима Србије изискује да се озбиљно отвори дилема о карактеру медијског тржишта у Србији. Законом је инсталиран монополски положај приватне својине на медијском тржишту и тиме је угрожен статус осталих врста својије. Држава је, заправо, сама себе довела у неравноправан положај на мрфијском тржишту, што крши уставне норме и слободи тржишне иницијативе и својинских права.

Одговори
пет

06.11.

2015.

KNJAZ PRESS [нерегистровани] у 18:02

Knjaževac

Ne samo Niš, i ostali gradovi/opštine su iz svojih sredstava, to jest parama građana, stvarali lokalne javne servise, a onda su im to "eksperti" oduzeli i budzašto prodali raznim mafijašima. Većina tih RTV stanica više ne postoji, i to od prvih dana "uspešnih" privatizacija, počev od 2008. godine. Što se politike tiče, svi su isti, lokalne RTV su prodavane i većinom gašene i u vreme DSS, DS, SPS, SNS...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси