Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

02. 11. 2015.

Аутор: М. Миљеновић Извор: Дневник

Угашен без милости

Након 44 године непрекидног рада, својевремено изузетно популарни и слушани Радио Сомбор, узусима тржишне привреде заведеним и у сферу медија, угашен је без милости, тако да чак ни последњи од његових донедавних шест радника није добио прилику да при изласку „угаси светло”.

 

 

Наиме, једином радијском регионалном емитеру израслом из некадашњег Информативног центра Сомбор, само три дана пре крајњег рока за оглашавање продаје (до којег није дошло) монтери овдашње електродистрибуције су због нагомиланих дугова искључили и струју, тако да је некадашњи лидер у иновацијама радио програма угашен у дословно потпуној тишини. 

Од свог оснивања, ова медијска кућа, емитовала је програм на српском и мађарском језику, читаву деценију је неговала програм и на језицима других националних мањина заступљених у Сомбору и околини, као што су хрватски и буњевачки, накратко је емитован и програм на ромском језику, али се брзо одустало, услед недостатка средстава.

Како каже директор овог медија Стипан Бенић, он и његових пет преосталих колега су се изјаснили за социјални програм најављен владиним планом коначне приватизације српских медија, који би им требао обезбедити спајање радног стажа и отпремнину од 200 евра по години радног стажа.

- Чим Министарство за рад одобри овај програм Радио Сомбор више неће имати ниједног запосленог. Агенција за приватизацију није ни понудила радио за продају, јер дугови премашују процењену вредност фирме. Дугујемо пет милиона динара, већином за плате запосленима, доприносе и порезе, као и најамнину за наше просторије локалној самоуправи. Остали дугови износе милион динара, док је процењена вредност фирме три милиона - каже Бенић. 

Запослени су, каже Бенић, последњи пут плату добили у јануару 2014. године, и то не минималац, него минималну основу бруто плате која је мало мања од минималца. 

- На основу информација из Агенције за приватизацију могу да закључим да нас чека стечај. Без радника, стечајни управник неће имати другог посла осим продаје власништва фирме и исплате дугова. Једина вредна некретнина је антенски стуб и зграда предајника, док је покретна опрема амортизована, па се од њене продаје не могу очекивати озбиљнији приходи - каже Бенић, који сматра да је локална самоуправа већ одавно дигла руке од ове медијске куће. 

То се потврђује, истиче Бенић, и износима који су Радио Сомбору одобрени на конкурсу за информисање на мањинским језицима (150.000 динара), пошто је белодана чињеница да један медиј, који програм емитује и на језицима националних мањина сам, без суфинансирања, не може опстати у пољу којим владају тржишни услови. 

Гашењем Радио Сомбора у западној Бачкој ће у потпуности нестати јавни медији, а Сомборци ће се моћи ослонити на само један локални радио који послује на тржишној основи, две кабловске телевизије, један, додуше успешан недељник на српском („Сомборске новине”) и један недељних на мађарском, с тим што је судбина овог потоњег, „Дунатаја” крајње неизвесна, пошто је, према речима директорице Жужане Ф. Циркл, лако могуће да се, услед беспарице, и он крајем године укине. 

Поништена приватизација 

Медиј чији је оснивач локална самоуправа је приватизован 2. новембра 2007. године, али нови већински власник није нашао своју рачуницу, нити је извршио своје обавезе које су произилазиле из уговора и због тога је Агенција за приватизацију, након раскидања уговора од њега повратила акције. Од тада је скоро двадесетак особа напустило фирму која само гомила дугове, а коначни, неславни крај је дочекало свега шесторо запослених.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси