Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Преселићемо Студио Б из Београђанке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

31. 10. 2015.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Ружица Крџић, директорка компаније Максим Медиа, која је купила Студио Б, за Данас

Преселићемо Студио Б из Београђанке

За куповину радиотелевизије Студио Б смо се одлучили превасходно због величине бренда овог медија. У последње време та кућа је изгубила много од онога што је представљала, али се надамо да ћемо успети да је позиционирамо као озбиљну градску телевизију. Сматрамо да је и даље Студио Б заступљен у београдским домовима и да га Београђани воле.

Такође, аквизиција телевизије је природан корак у даљем ширењу наше компаније, имајући у виду да смо један од највећих радијских система у земљи, а и у региону, са 12 радио станица у нашем власништву, истиче за Данас Ружица Крџић, директорка компаније Максим Медиа, која је недавно купила градску телевизију Студио Б у процесу приватизације, а која већ у свом власништву има радио станице Хит, ТДИ, Каролину и Радио Јат. 

Да ли ћете променити такав имиџ Студија Б? Какав ћете однос заузети према властима? 

– Студио Б треба да буде сервис Београђана. Постоји простор који не могу да попуне национални емитери. У том смислу смо, наравно и природно, усмерени на градску власт и градске службе, као и на градска предузећа и сасвим је нормално да нам је сарадња с њима неопходна. Али то не значи да нећемо имати и критички однос према појавама и дешавањима у Београду. 

А како ћете се односити према евентуалним политичким притисцима?

– Мислим да се о утицају много више прича, него што заиста постоји. И то говорим из сопственог искуства. Нашу кућу нико никада није позвао и сугерисао нам шта да радимо, објавимо или не објавимо. Можете да кажете да радио није исто што и телевизија, али наше станице слуша више од милион слушалаца. Наше информације оду на 3,5 милиона страница у земљи. И нико никада није утицао на то шта ћемо да емитујемо. Тако да ја, заиста искрено, верујем да никаквих притисака неће бити. Не познајем ниједног политичара у врху власти и не верујем да могу да дођем у ситуацију да ме неко од њих зове. 

Зашто је Студио Б недавно преносио прославу рођендана СНС? 

– Прво, то није баш сасвим тачно. Студио Б је донео одлуку да преноси говор председника владе, као и председника Републике Српске, а не прославу СНС. Сматрамо да је у интересу грађана да се чује шта има да каже председник владе, посебно када смо очекивали да ће саопштити одлуку о евентуалним превременим изборима. Такође, веома је било актуелно питање услова везаних за Косово, као и проблем чланства Косова у Унеско. 

Уговором сте се обавезали да не отпуштате никога у прве две године. Али, да ли је потребан толики број запослених у Студију Б? 

– Има их око 180. Наравно, толико запослених није потребно за функционисање радија и телевизије. У јавности се погрешно тумачи да не смемо да отпуштамо запослене. Наш уговор наводи да то не смемо радити из тачно одређених разлога, а то су економски, технолошки и организациони разлози. Из свих других разлога, које предвиђа Закон о раду, то је могуће. Мислим да ће се брзо искристалисати ситуација и да ће остати само они који заиста мисле да раде. Да не говорим да има њих десетак, који се уопште нису ни појављивали на послу, а примали су плату. И то годинама. Одржали смо састанак са свим запосленима и обавестили их да морају да схвате да то више није јавно предузеће.

Запослени су у Студију Б имали много привилегија. Рецимо, за запослене у Студију Б не постоји минималац на нивоу Србије, већ је њихова минимална зарада увећана за 40 одсто. Њихов колективни уговор предвиђа повлашћени положај запослених и много слободних дана или да не наводим да управа синдиката може да одсуствује 80 сати у месецу, што представља десет радних дана. Тако да су они у обавези да буду на радном месту свега 12 радних дана у месецу. Све те ствари морају да се промене. И запослени морају да схвате да морају да раде, а да ми треба да их адекватно платимо. Морам да кажем да је ситуација у Студију Б доста тешка, и обично се наводи да је купопродајна цена 530.000 евра, што јесте тачно, али постоје дуговања од преко 200.000 евра, а још смо у обавези уговором о приватизацији да уложимо 350.000 евра, тако да целокупна инвестиција треба да буде око милион евра. 

Колико сте уопште задовољни кадровима које сте затекли? 

– За куповину смо се одлучили јер смо вредновали бренд и људе. И нисмо разочарани. Барем у оне који су спремни да раде. Проблем са запосленима је што раде на јако застарелој техници и увођењем нове технике и софтвера, многи од њих вероватно неће успети да се прилагоде, јер немају стручна знања и квалификације. А са друге стране, има изузетних људи, који су се усавршавали и много знају. О култним емисијама и људима који их воде да и не говорим. 

Да ли ће директорка и главна уредница Ивана Вучићевић остати на том месту? 

Да ли ће неко остати на свом месту зависи од његовог залагања и лојалности према новим власницима. То важи за све запослене, па и за Ивану Вучићевић. Она се показала као добар сарадник и желимо да искористимо њено искуство, јер је у тој кући 13 година. А да ли ће остати, то ћемо да проценимо на основу резултата њеног рада. Иста правила важе и за директорку и запослене. Мора да се ради и буде лојалан према и искључиво према компанији. 

Планирате ли да мењате уређивачку политику радија и телевизије? 

– Планирамо да Студио Б буде сервис грађана и у том смеру ће ићи наша уређивачка политика. У сваком случају ћемо да задржимо култне емисије, као и емисије које Београђани воле. 

Да ли ће Студио Б остати у Београђанци? 

– Имајући у виду колико је скуп закуп и одржавање просторија, намеравамо да се одселимо. Свесни смо да ће то потрајати, јер треба опремити нова студија и наћи адекватни простор. Али већ радимо на томе. 

Нема дуговања према наводним акционарима 

Студио Б је дуговао огромну суму бившим акционарима и у Агенцији за приватизацију су рекли да ће о томе бити обавештен будући купац. Да ли сте прихватили да преузмете тај дуг? 

– Нисте добро обавештени. Студио Б није дуговао, нити сада дугује нешто наводним акционарима. Постоји тужба групе људи, од којих су неки и сада у радном односу у Студију Б. Они тврде да су акционари. Суд ће одлучити да ли имају право на неку накнаду. Наши адвокати још нису ушли у тематику и не знам да ли је њихов захтев основан, али свакако о томе ће одлучити суд. Студио Б као правно лице наставља да постоји и права оних који туже, као и права оних којима се дугује и даље постоје. Цео предмет са наводним акционарима се налазио у списима које смо добили од Агенције за приватизацију и били смо свесни тог судског спора. Тренутни износ дуговања Студија Б је преко 200.000 евра, тако да је обавеза новог оснивача да надокнади и та дуговања, а у њима нема дуговања према наводним акционарима.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

02.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:38

Re: dovidjenja Studio B

Adios amigos.

Одговори
суб

31.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 19:51

Докле бре?

Студио Б изван Београђанке није више Студио Б ! Провидна је ова "приватизација" медија. Сви знају за Студио Б, а 90% грађана појма нема какав је програм станица које поседује госпођа.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси