Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Маглаи: Радио Суботица ће наставити са радом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

31. 10. 2015.

Извор: Танјуг, Дневник

Маглаи: Радио Суботица ће наставити са радом

Агенција за приватизацију није одобрила трећи круг приватизације Радио Суботице и иако од понедељка 1. новембра локална самоуправа више не може да финансира његов даљи рад градоначелник Суботице Јене Маглаи је убеђен да ће ово предузеће наставити са радом и након истека законског рока за повлачење државе из власништва у медијима.

 

Град Суботица је оснивач и стопроцентни власник Радио Суботице, предузећа које запошљава 46 радника и емитује програм на неколико мањинских језика.

Два покушаја приватизације овог медија нису успела пошто није било заинтересованих купаца, након којих је локална самоуправа иницирала и трећи покушај који Агенција за приватизацију није прихватила.

Маглаи је рекао новинарима да је званично обавештење од Агенције по овом питању стигло јуче.

"Од понедељка 1. новембра локална самоуправа више не може да финансира даљи рад Радио Суботице и тада наступа период у коме ће Агенција за приватизацију вероватно да покрене поступак расподеле акција тог радија", рекао је Маглаи, додајући да ће се видети да ли ће се појавити неко ко је заинтересован за преузимање и приватизацију тог радија.

Он је убеђен да ће овај радио наставити са радом и у наредних неколико недеља, на једној фреквенцији у, како каже, "сендвич програму", с обзиром да ће остати без друге фреквенције коју му је раније уступила Радио-телевизија Војводине. Маглаи наглашава да су обезбеђена средства за исплату отпремнина свим запосленима, али додаје да ће они запослени чији је рад неопходан морати да остану на својим радним местима.

"План руководства Радио Суботице је да се и даље ради, док се законски поступци везано за приватизацију не заврше у оној другој фази расподеле акција", додао је Маглаи. Који запослени ће бити задржани на "обавезним радним задацима", по његовим речима, одлучује руководство, Надзорни одбор и директор предузећа, али није могао да прецизира колики је то број.

"Сигурно далеко мањи него што је данас запослен, али ће минимум морати остати главни и одговорни уредници и у свакој редакцији двоје-троје људи да би се процес рада и нормално функционисање на једној фреквенцији могао обезбедити", додао је Маглаи.

Упитан да ли Радио Суботица у том периоду може сама на тржишту да заради довољно да исплати запослене, Маглаи је рекао да не зна, и додао да ово предузеће, са тренутним бројем запослених, не може самостално да опстане на тржишту.

"Да ли ће на једној фреквенцији, у сендвич програму, са мањим бројем запослених моћи некако да опстану - то треба да питате руководство овог јавног предузећа", казао је градоначелник Суботице. По његовим речима, они који остану да раде неће добити отпремнине али, како каже, "има и ту могућности да се после неког времена евентуално и за то изнађе могућност, да се и њима изађе у сусрет".

Он наглашава да су руководство и локална самоуправа урадили све што су могли да  обезбеде отпремнине за све запослене и организују даљи процес рада, али да не може да процени шта ће бити даља судбина овог предузећа.

"Нико не може, по мени, данас да каже да ли ће Радио Суботица од децембра или јануара престати са радом. Није искључено да ће се путем акција појавити они који су заинтересовани да их откупе и преузму и да ће на тај начин некако бити организован даљи рад Радио Суботице", рекао је Маглаи, додавши да то првенствено зависи од државних органа.

 Рок за повлачење државе из медија, према сету медијских закона, истиче сутра, 31. октобра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси