Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Радио Сомбор и Оџаци се гасе, Радио Кула остаје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

25. 10. 2015.

Извор: rtv.rs

Радио Сомбор и Оџаци се гасе, Радио Кула остаје

После четири и по деценије рада Радио Сомбор иде у ликвидацију јер није било заинтересованих купаца за ову информативну кућу.

 

Тиме престаје информисање на језицима националних мањина. Радио Сомбор је припремао програм на мађарском, хрватском и буњевачком. Како ће овај проблем бити решен још увек нико нема одговор.

"Да ли ће ту врсту информисања преузети други локални медији, не знамо. Новац за информисање на језицима националних заједница је обезбеђен, а да ли је правилно и потрошен требало би питати оне који раде мониторинг, ако се он уопште ради", каже за РТВ Стипан Бенић, новинар Радио Сомбора.

Слично је и са Радио Оџацима који су једини у овој општини припремали програм на словачком, мађарском и ромском.

Заинтересованих купаца је било, али су одустали када су откупили документацију.

"Ми имамо финансирање до краја октобра решено и сада чекамо услове за трећи круг приватизације, тачније да видимо како ће бити подељене бесплатне акције. Не знам како ће то бити решено, али прогнозе нису оптимистичке", објашњава Зоран Лукић, директор Радио Оџака.

Јосип Слако из Националног савета мађарске заједнице каже да је сличан проблем био са Радио Суботицом и да је пронађено решење, али у Сомбору се још не назире.

"Проблем није у томе што престаје мађарска емисија, већ што престаје да ради радио Сомбор. Нама је веома важна ова емисија и као Национални савет ћемо се потрудити да помогнемо. Још увек нисмо разговарали на ову тему, али надам се да ће проблем бити решен", наводи Слако.

Једини позитиван пример приватизације је у Кули, где је радио продат и информисање на српском, мађарком, русинском и немачком је настављено. У осталим општинама још увек се не зна како ће то бити урађено.

У локалним самоуправама у Оџацимна и Сомбору кажу да редовно расписују конкурсе за информисање на језицима националних мањина.

Хоће ли комерцијалне радио станице моћи да одговоре овом изазову још увек нико није могао да потврди.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси