Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Буџетске паре града у приватизовану Радио-телевизију Крагујевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

23. 10. 2015.

Извор: kragujevacke.rs

Радомиров мираз Радоици

Буџетске паре града у приватизовану Радио-телевизију Крагујевац

Десет дана након што је обзнањено да је контрoверзни Крушевљанин Радоица Милосављевић у Агенцији за приватизацију потписао уговор о куповини Радио-телевизије Крагујевац, чиме је она од јавног предузећа прешла у стопостотно приватно власништво, на дневни ред седнице градске Скупштине ставља се одлука о упумпавању додатних тридесет милиона буџетских динара у ову информативну кућу!

Офуцан је, али у овом тренутку најпригоднији чувени усклик спортског репортера Младена Делића: „Па, људи моји, је ли ово могуће!”

Могуће је, а вероватно ће бити и стварно, јер је извесно да ће гласачка машинерија која има већину у Скупштини града Крагујевца сутра (петак, 24. октобар) усвојити такву одлуку, која им је прослеђена на гласање.

Значи ли то да је приватизација медија, која се поједностављено тумачи као „повлачење државе” из њих (финансијско, програмско, налогодавно) за крагујевачку власт нешто сасвим контра – још веће увлачење?

Питање може да буде и директније: да ли се уз удавачу РТК даје и мираз од тридесет милиона из џепова пореских обвезника?

Посао за дешифранте

Намера да се из буџета града у приватизовану РТК угура приде пара упакована је у немушту бирократску формулацију „нацрт одлуке о давању сагласности на програм о изменама и допунама програма пословања јавног предузећа Радио-телевизија Крагујевац за 2015. годину”.

Из овако срочене „обланде” не може се ни наслутити шта се мења и допуњава у „програму” РТК док се не прочита цело „штиво”, а из њега се сазнаје да се средства буџетских субвенција овом предузећу увећавају за 29.992.899 динара (као у рекламним триковима да нешто не кошта сто – већ 99,99 дин.).

Тако крагујевачка медијска кућа ове године директним давањима из буџета града инкасира 74.545.899 динара, јер је још 44.553.000 раније пројектовано буџетом за 2015. годину.

Међутим, у документу напред названим пуним именом, који је пред одборницима на сутрашњем заседању Скупштине града, сазнајемо да је одлуку о „репете” парама за РТК од тридесет милиона донело Градско веће још 16. јула ове године.

Правни основ су нашли у промењеном Закону о јавном информисању, којим се крајњи рок за приватизацију медија са краја јуна помера за крај октобра и зато је, како се образлаже, „било неопходно обезбедити финансирање предузећа до продаје”.

Вест о тој јулској одлуци Градског већа, међутим, нигде није објављена.

И иначе јавности се већ неколико месеци не презентирају одлуке овог кључног тела градске извршне власти којим председава и руководи градоначелник Радомир Николић, нити о његовом раду има информација на сајту града, тако да је већ с правом постављено питање – да ли је Градско веће прешло у илегалу?

Једини траг јавно доступан о овој одлуци Већа може се наћи у Службеном листу града од 26. јула ове године.

Уз молбу за стрпљење приликом читања, она дословце гласи овако:

И У Програму расподела средстава субвенција јавним нефинансијским предузећима и организацијама у 2015. години бр 400 – 98/15 – В од 26. јануара 2015. године и 21. маја 2015. године у поглављу И број „44.553.000” замењује се бројем „74.545.899”, а број „33.271.148” замењује се бројем „63.264.047”.

II У поглављу II речи „30. јуном 2015. године” замењују се речима „даном продаје предузећа, а најдуже са 31. октобром 2015. године”.

III У поглављу III после речи „документација” брише се зарез и додају речи „и на основу решења градоначелника”.

Крај цитата.

Шта рећи него – генијално.

Какав начин да се сакрије информација, да се једна одлука, која мора бити јавна, начином презентације, и то у званичном, службеном градском гласилу, учини толико нејасном да би и експерти тешко могли да је дешифрују.

Следеће питање је зашто је морало  да протекне више од три месеца да одлука коју је донело Градско веће дође на верификацију пред одборнике Скупштине града?

На крају, с обзиром да је одлука донета још у јулу, да ли су додатне паре за РТК већ уплаћене предузећу и потрошене, у целости или делимично, јер о томе нема доступних информација, иако је реч о јавним финансијама?

Рачун на штету буџета

Уз ова отворена питања, када филм почне да се одмотава, откривају се нове чињенице о манипулацијама на релацији градска власт – Радио телевизија Крагујевац.

Када је пред крај 2014. прављен и усвојен буџет града за ову годину, износ субвенције за РТК одређен је на већ помињаних 44.553.000.

То је отприлике на нивоу и ранијих издвајања за финансирање ове медијске куће као јавног предузећа коме је оснивач град.

Иако се у време израде овогодишњег буџета знало да је рок за завршетак приватизације медија крај јуна, а то је значило и да само дотле може да функционише њихово директно буџетско финансирање, у градском буџету је износ за субвенције РТК пројектован за целу годину.

Шта се онда догодило?

Градско веће, с Радомиром Николићем у врх стола, у два наврата је нешто петљало и преправљало у вези  пара за РТК – 26. јануара и 21. маја.

Ни о тим одлукама јавност није обавештена, али сазнања посредством других извора кажу да је суштина тих „преправки” била да се годишњи износ субвенција „прекрсти” у – полугодишњи, од јануара до краја јуна.

Такве радње могу да се означе разним, па и грубим речима, а неке најблаже су – недопуштена импровизација буџетских ставки.

Треба ли подсећати да је буџет закон (без обзира што се на нивоу града дефинише као одлука) и да је обавезујући за све органе и појединце који га спроводе, а да је за све битне промене потребно радити ребаланс, који, као и сам буџет, мора да потврди Скупштина.

Дакле, у случају РТК начин на који је годишњи трошак града прекројен у субвенције за пола године, уместо да се 45 милиона динара преполови јер „покрива” само период јануар – јун, очигледно спада у недозвољене радње – бар у правно уређеној заједници.

Али, овом манипулацијом није довршено упумпавање градских пара у Радио телевизију Крагујевац.

Уследило је продужење рока за приватизацију за још четири месеца (јул, август, септембар, октобар) и за толико је дато још луфта за буџетско финансирање медија.

У том међувремену Градско веће је одлучило да се у РТК убаци још тридесет милиона, заправо валидну одлуку о томе тек треба да донесе Скупштина на сутрашњој седници, али по ком критеријуму?

Очигледно да је примењен прост рачун – ако је за пола године 45 милиона, за још четири месеца је плус тридесет.

Тако се дошло до десетомесечне суме од скоро 75 милиона, а да је поштована буџетска ставка о субвенцијама за целу годину, РТК би из градске касе максимално могао да извуче око 38 милиона – од јануара до октобра.

Значи, буџет је „заврнут” за 37 милиона, то је прост, али тачан рачун.

Целу ову слику, међутим, мења још један податак.

Од 1. јуна РТК има 26 мање запослених (било их 90, па спало на 74) који су напустили фирму, уз отпремнине које је покрила држава.

Пошто су плате највећи „трошак” предузећа, било би ваљда логично да су расходи смањени, па да се и субвенције сразмерно умање. Напротив, оне су повећане.

Можда ће после сутрашње седнице Скупштине града нешто бити јасније, ако се и потегне питање како се располаже буџетским новцем и да ли је уопште потребан буџет ако појединачним одлукама паре могу да се деле и на лепе очи, пардон, лепе (ТВ) слике?

После свега, једино остаје дилема да ли је Радио телевизија Крагујевац већ добила свих 75 милиона динара и њима се башкарила до приватиазције, или је игра смишљена тако да нови власник затекне пун рачун, да се бар првих месеци не би бацао на трошак.

Да један чарапан осети сласт пара грађана Крагујевца.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

23.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:06

UNS

E sada da vidimo novinarska udruženja kako će reagovati na dodelu sredstava van konkursa .

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси