Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Трећи круг приватизације само за Дневник АД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

23. 10. 2015.

Извор: УНС

Трећи круг приватизације само за Дневник АД

По Закону, последњи дан за расписивање трећег круга приватизације медија био је 16. октобар. Неколико медија који нису продати у другом кругу, Агенцији за приватизацију поднели су захтев за организовање трећег круга приватизације. Агенција им је одговорила да је затражила тумачење Министарства културе и информисања с обзиром на то да се приватизација завршава 31. октобра и да, по процедури предвиђеној Законом, спровођење трећег круга не могу окончати до тада.

Удружење новинара Србије (УНС) питало је Агенцију за приватизацију и Министарство културе и информисања какав је њихов став о могућности организовања трећег круга приватизације медија.

УНС-у је из Агенције одговорено да су се 15. и 16. октобра 2015. године обратили Министарству културе и информисања за конкретан и образложен став да ли би било целисходно објављивати трећи Јавни позив за продају капитала Јавног предузећа радио-дифузне делатности Радио Сечањ и Јавног предузећа Радио Суботица, а уважавајући члан 142. став 12. који прописује да уколико капитал издавача медија не буде продат до 31.10.2015. године, поступак продаје капитала се обуставља, а капитал издавача медија се приватизује преносом акција без накнаде.

У Одговору Министарства културе и информисања констатује се да су допис Агенције у ком се тражи мишљење поводом могућности објављивања трећег позива за продају капитала ЈП Радио Суботица добили 16. октобра и закључено је да трећи круг не би могао да буде окончан у року предвиђеном Законом о јавном информисању и медијима (до 31. октобра 2015. године), што значи да је и поред најбоље воље, немогуће организовати трећи круг продаје.

Подсећамо, УНС је раније објавио да је одлука Скупштине општине Сечња да се омогући трећи круг приватизације за Радио Сечањ послата Агенцији још 1. октобра, одлука Скупштине града Суботице 5. октобра, а захтев за трећи круг Радио Бачка из Бача неколико дана пре истека последњег рока за објављивање Јавног позива (16. октобар). Агенција је свима одговорила да чека мишљење Министарства културе и информисања.

Према наведеним тврдњама директора поменутих медија, Агенција им је по добијању захтева одговорила да се већ обратила ресорном министарству за тумачење, што није у сладу са одговорима које је УНС добио.

Зашто је Агенција чекала последњи дан да би од Министарства културе и информисања затражила тумачење за организовање трећег круга?

Зашто је медијима који су поднели захтеве раније одговорила да је по добијању захтева затражила тумачење ресорног Министарства?

Зашто је тражила тумачење само за Радио Суботицу, а не и за Радио Сечањ и Радио Бачку иако је примила захтеве и од њих?

За Дневник ад из Новог Сада направљен је изузетак и расписан Јавни позив за трећи круг, а отварање понуда заказано је за 28. октобар, док је за Радио Медвеђу и Реч народа из Пожаревца отварање понуда за други круг приватизације заказано за 30. октобар.

Намеће се питање, како ће Агенција у овим случајевима завршити целокупну процедуру приватизације и зашто није раније објавила Јавни позив за трећи круг приватизације медија и заказала продају Радија Суботице, Радија Сечња и Радија Бачка из Бача?

Неким медијима ускраћено је законско право и на други круг. Као што је УНС већ писао, за Радио Пожаревац није ни расписан Јавни позив за други круг приватизације, а одговор на питање зашто, УНС није добио.

Према речима министара Ивана Тасовца и Жељка Сертића, Законом о информисању дефинише се да се сав капитал, уколико се не прода, преноси запосленима, чак иако у медију има само један запослени.

До сада је нове власнике добило 35 од 50 медија за које је Агенција за приватизацију расписала Јавне позиве, а за 23 медија није ни оглашен поступак приватизације. Они ће се приватизовати преносом капитала без накнаде на запослене или ће бити угашени.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси