Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Петиција за спас Радија Суботицa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

21. 10. 2015.

Извор: РТВ

Петиција за спас Радија Суботицa

Новинари и техничари програма на мађарском језику Радио Суботице захтевају од Мађарског националног савета да оснује посебну фондацију у оквиру које би се обезбедило даље емитовање програма у непромењеној форми.

За ту своју иницијативу они су за две недеље прикупили подршку преко 6.600 грађана, како из Суботице и њене околине, тако и из иностранства где се њихове емисије слушају.

Петицију са потписима 6643 грађана представници мађарске редакције Радио Суботице лично су предали у Мађарски национални савет.

У петицији наводе да је њихова првенствена жеља била да се комплетан Радио, као вишејезична и мултикултурална институција спаси, али пошто то није могуће због предвиђене приватизације, од Мађарског националног савета захтевају да оснује посебну фондацију у оквиру које ће се обезбедити даље емитовање мађарског програма.

"У оквиру Фондације би ова редакција могла без промене да ради своје емисије. У исто време би редакција могла да буде стуб за једну мрежу мађарских радио станица. Ради се о отприлике десетак радио станица које у овоме тренутку још емитују програм, али их вероватно чека гашење у року од неколико дана", истиче Имре Тот, новинар мађарске редакције Радио Суботице.

За разлику од овог решења које је Мађарски национални савет на својој седници одбио, Савез војвођанских Мађара, тачније лидер те странке Иштван Пастор је понудио друго решење на основу којег би се новинари и техничари мађарске редакције Радио Суботице запослили у РТВ Панон, док би програм на истој фреквенцији био емитован као други програм те медијске куће.

„То решење ми сматрамо лошим, и имамо страх да је то решење чак и незаконито", преноси мишљење две трећине запослених у мађарској редакцији Радио Суботице Имре Тот.

Акцију мађарске редакције Радио Суботице није подржала српска редакција, али ни мањинске редакције хрватског, буњевачког и немачког програма. Тот тврди да би се у случају да су те редакције покренуле сличну иницијативу према својим националним саветима могао сачувати комплетан радио.

„Лакше бисмо могли да нађемо инвеститора који би вероватно финансирао српски програм, уз суосниваштво различитих Националних савета који би требало да имају интерес у том процесу", сматра Тот.

У прва два круга није било заинтересованих за приватизацију Радио Суботице, тако да је Скупштина града усвојила одлуку са којом су створени услови и за трећи покушај.

Овај медиј ће ако буде одржан тај трећи круг продаје бити понуђен за једну трећину процењене вредности, односно за око 13 хиљада евра.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси