Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Градио базен, па купио новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

11. 10. 2015.

Аутор: М. Ераковић Извор: Политика

Градио базен, па купио новине

Два шабачка медија, РТВ Шабац и недељник „Глас Подриња” добили су нове власнике после другог продајног круга.

 

За најскупљу локалну телевизију Александар Живановић из Шапца дао је 446.001,82 евра, колико је у другом кругу била почетна цена. Он се појавио и као потенцијални купац локалног недељника „Глас Подриња” у првом продајном кругу, али је због непотпуне документације његова понуда одбијена.

Учествовао је и у другом кругу, али су новине продате шабачкој фирми „Ин техник”, власника Предрага Живановића, по почетној цени од 184.598,47 евра.

РТВ Шабац имао је почетну цену 594.669,09 евра, што га је сврстало у најскупљу телевизију у Србији. Располаже са око 1.000 квадратних метара простора сопственог власништва и техником.

Александар Живановић одбио је да за медије прича о разлозима за куповину телевизије и о томе одакле му новац, јер је то, како каже, забранила Агенција за приватизацију. Још је условни власник, али је обећао да ће ускоро заказати конференцију за медије.

Живановић је власник фирме „Алезо”, која је основана 2007. године и има једног запосленог. У опису делатности ове фирме је бављење информационим системима и технологијама, али је њен рачун блокиран. По подацима Народне банке Србије о дужницима у принудној наплати, рачуни ове фирме код Про кредит банке, банке Интеза и Војвођанске банке непрестано су у блокади од 28. априла 2014. године (до јуче 529 дана), а укупно су блокирани 597 дана. Повериоци од „Алеза” укупно потражују 1.249.842,54 динара.

– То нема везе са куповином телевизије. Ја сам телевизију купио као приватно лице, а не у име фирме. Одакле вам ти подаци – запитао је Живановић.

РТВ Шабац је пре приватизације напустило 12 радника, који су узели отпремнине, а остало их је 25. Ова локална телевизија финансирана је највећим делом из градског буџета. Тек око 20 одсто новца за плате и трошкове намиривали су од сопствених прихода и реклама, што је и те како условљавало уређивачку политику.

Поступак за продају „Гласа Подриња” поново је покренут, јер је пре две године Агенција за приватизацију раскинула уговор са бившим власницима – свештеником Богданом Симанићем и сувласником молерске фирме Слободаном Теодоровићем, због кашњења у исплати рата. „Глас Подриња” располаже са око 600 квадрата у истој згради у којој је и РТВ Шабац, а део простора издаје се у закуп. Пре продаје, четворо људи су узели отпремнине, међу њима и бивше газде – Симанић и Теодоровић, које су након раскида приватизације задржали радни однос.

У другом кругу „Глас Подриња” је продат фирми „Ин техник” по цени идентичној оној у првом кругу – 184.598,47 евра. У питању је фирма која је довршила градњу шабачког базена, за који се град задужио издавањем муниципалних обвезница. И пре него што се званично појавио као потенцијални купац медија, у граду се причало да ће Живановић преко своје фирме купити шабачки недељник.

-----------------------------------------------------------------------

Продато Радио Ваљево

Нови власник Радио Ваљева је Дорис Аћимовић из Београда, која је на другој аукцији за 17.400 евра купила најстарију медијску кућу у Колубарском округу. Иначе, почетна цена за продају била је око 1.300 евра.

Радио Ваљево има 10 запослених, од којих се троје већ пријавило за социјални програм. За његову куповину био је заинтересован и Радојица Милосављевић из Крушевца, који у власништву широм Србије има већ осам медијских кућа. Највероватније, не познајући довољно минули рад и значај Радио Ваљева, није „истрчао” трку са Дорис Аћимовић која је понудила бољу цену. Б. Н.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

12.10.

2015.

Poznavalac prilika [нерегистровани] у 19:06

"Istina" iz "Politike"

Zapanjujuce je kad iz "dragulja" srpskog novinarstva procitamo tekst prepun proivoljnosti pa i materijalnih gresaka. Da ih ne nizem - osoba koja je kupila "Glas Podrinja" se ne zove Predrag Zivanovic, vec Nenad Zivkovic!! Toliko o "Politici" i njenom novinaru...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси