Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Шубара: О подели бесплатних акција медија одлучиће Скупштина Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

09. 10. 2015.

Аутор: Тамара Огњановић Извор: Цензоловка

Шубара: О подели бесплатних акција медија одлучиће Скупштина Србије

Директор Агенције за приватизацију, чију је смену иницирао министар привреде, оценио и да би давањем предности одредбама Закона о информисању и медијима над Законом о приватизацији медијски радници били привилеговани.

 

Директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара, који је одржао конференцију за новинаре на којој је говорио о разлозима удаљења са те функције, изјавио је да је после надзора над том агенцијом који је Министарство привреде спровело због спорне поделе акција РТВ Врање запосленима у том медију, од Скупштине Србије затражио „аутентично тумачење” закона и да ће поштовати одлуку која буде донета.

Влада Србије је 6. октобра 2015. донела решење о удаљењу са дужности директора Агенције за приватизацију, на предлог министра привреде који је покренуо поступак за утврђивање разлога за његово разрешење.

Коментаришући поступак надзора над Агенцијом који је Министарство привреде спровело због поделе акција РТВ Врање запосленима у том предузећу, он је казао да је на одлуку Агенције сагласност дало управо то министарство.

Надзор је одређен пошто је Агенција за приватизацију почетком септембра, дајући предност Закону о приватизацији над Законом о јавном информисању и медијима, уместо да пренесе сав капитал без накнаде на 16 новинара и других запослених у РТВ Врање, две трећине капитала тог предузећа вратила државном Акционарском фонду ради даље продаје.

Законом о јавном информисању и медијима и Уредбом о преносу капитала без накнаде, прописано је да се, уколико јавни позив за продају медија није објављен до 1. јула 2015. године, као што је случај са РТВ Врање, капитал приватизује преносом акција запосленима без накнаде.

Министарство културе и информисања позвало је потом Агенцију да „без одлагања преиспита своју одлуку” о приватизацији РТВ Врање, коју је оценило као „неутемељену и правно неодрживу”, а одлуку Агенције критиковала је и Коалиција новинских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес).

Надзор од четири и по сата

Агенција је, међутим, оценила да је пренос акција у РТВ Врање у складу са Законом о приватизацији, „на чију примену упућују одредбе Закона о јавном информисању и медијима”, и да је, ако се хтело другачије поступање, то морало бити прецизирано Законом о медијима, што у „конкретном случају није учињено”.

„Ми не радимо по принципу симпатија и антипатија, већ искључиво и строго по закону. У вези са РТВ Врање и решењем о преносу бесплатних акција запосленима тог предузећа, урађено је онако како закон налаже. Ја не мислим да смо ми најпаметнији, али овде се десило чудо да се пет правника Агенције за приватизацију сложило без иједне примедбе”, казао је Шубара.

Он је новинарима показао цео досије РТВ Врање и посебно указао на документ са печатом прес службе Министарства привреде, у којем се оно саглашава са саопштењем Агенције за приватизацију о начину преноса бесплатних акција тог предузећа.

„Да бисте знали одакле ветар дува… Прес служба Министарства привреде се саглашава са преносом акција онако како је то урађено и тражи од нас да сачинимо саопштење за јавност, и само моли да министар претходно то прочита.”

Шубара је показао и документ прес службе тог министарства од 9. септембра, са потписом министра који потврђује да је сагласан са текстом саопштења, после чега је оно и објављено.

„Шта се десило након тога, не знам. И зашто је уведен надзор, који је трајао четири и по сата, после којег је донета та одлука. Ми смо прво указали на то да су примењени погрешни чланови закона о јавном информисању и приватизацији. Добили смо одговор да морамо да урадимо како закон налаже. Опет смо погледали све како стоји у закону и објаснили да не можемо да променимо одлуку јер је наше тумачење да је пренос акција урађен по закону. Замолили смо министра (привреде), што је он прихватио, да Министарство културе и информисања затражи аутентично тумачење Скупштине Србије и обавезали се да ћемо у случају тумачења које би било у супротности са оним што смо до сада урадили, поништити наше решење и урадити како се каже.”

Разлог смене лични сукоб?

Шубара је навео да је удаљен са посла јер министар привреде Жељко Сертић са њим има лични сукоб, али да се нада да ће доказати да су неосноване оптужбе на његов рад.

Додао је да су нетачне и прозивке министра привреде да је „терао инвеститоре”, о чему сведоче подаци да је обавио 1.100 разговора са инвеститорима и предузећима.

„У Агенцији не желимо да испуњавамо жеље и честитке министра Сертића, већ да радимо по закону”, казао је Шубара и потврдио да је Сертић од њега тражио да поднесе оставку и да му је забранио да долази у Министарство привреде.

Он је казао да се са Сертићем спорио и о приватизацији Београдске индустрије пива (БИП) јер је сматрао да та фабрика може да се успешно прода, а да су људи које је министар привреде постављао на руководећа места у БИП-у намерно то предузеће отерали у стечај.

Неслагање правника

Шубара је подсетио и да није споран само случај преноса акција у РТВ Врање, већ да ће још „10, 15, 20, још се и не зна колико тачно медија” бити приватизовано по том принципу.

„Важно је то да подела акција и приватизација нису исто. Нигде у закону не пише да ће цео капитал предузећа бити пренет без накнаде, него се каже да ће бити приватизован у складу са Законом о приватизацији – то је кључна терминолошка разлика”, казао је он.

Шубара је оценио и да би таквим тумачењем закона медијски радници били привилеговани у односу на друге грађане Србије.

„Моје приватно мишљење је да би то било противуставно. Сви грађани ове државе добијали су по једном принципу бесплатне акције (државних предузећа), само би они запослени у медијима били људи вишег ранга и добили нешто што им не припада”, рекао је Шубара.

Он је додао и да је на ‘пилот проби’ за један медиј утврђено да би капитал од 40.000 евра био пренет на само једног запосленог.

„Да ли је то поштено или није? Ја мислим да није. Али није ни битно шта ја мислим. Ми ћемо поступити у складу са аутентичним тумачењем и њему ћемо се повиновати. Ми, или ко буде уместо мене.”

На питање Цензоловке како је могуће да правници различитих државних органа – Агенције за приватизацију и Министарства културе и информисања – различито тумаче закон када је у питању пренос бесплатних акција, Шубара је, слегнувши раменима, рекао: „Не знам”.

Упитан шта је тачно Министарство привреде утврдило надзором Агенције, Шубара је за Цензоловку појаснио да је то министарство утврдило да је Агенција код поделе акција поступила погрешно „у члану закона 142, став 7”.

„Тај члан, међутим, говори о контроли медија у пет година после приватизације. Питали смо министра да ли је грешка, јер се ту ради о контроли медија, а не о преносу акција, а он је рекао да све ‘то ту лепо пише’.”

На питање када ће аутентично тумачење бити донето, он је изразио наду да ће то бити у што скорије време.

„Што пре, то боље. Разговарао сам и са секретаром (Министарства културе и информисања) Сашом Мирковићем и рекао му да пожуре са аутентичним тумачењем.”

Шубара је новинарима објаснио и да досад није излазио у јавност са овим информацијама јер је „веровао да ће страсти да се смире” и да се сада, после удаљавања са функције, одлучио на обраћање медијима како би јавност сазнала о чему се ради.

Он је конференцију за новинаре одржао у Медија центру, иако је раније најавио да ће о разлозима зашто је удаљен са посла говорити у Агенцији за приватизацију.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси