Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

29. 09. 2015.

Аутор: М. Пудар Извор: Данас

Каква ће бити судбина Радио Сечња и Зрењанина

Можда и бесплатне акције

На отварању понуда у Агенцији за приватизацију, у другом кругу њихове продаје, за Радио Сечањ није стигла ниједна понуда, док Радио Зрењанин није био ни понуђен на продају.

 

Каква ће бити судбина зрењанинске градске радио-станице, чија је имовина процењена на 40.000 евра, у овом тренутку није могуће сазнати. 

У овој фирми, која емитује програм на четири језика, десеторо радника пријавило се за отпремнину, док њих 16 истрајава у напорима да новинарском позиву сачувају достојанство, а својој радио-станици спасу образ пред неумитном капитализацијом.

Питање будућности зрењанинског радија је најпре питање његовог опстанка, а потом и садржаја који ће у промењеним околностима понудити.

Из локалне самоуправе, која је финансирала радио, незванично се може сазнати да би им више одговарало да је овакав модел остао на снази, да је град постао власник радија.

Ипак, по моделу који је држава понудила то није могуће.

За разлику од Зрењанинаца, где влада неизвесност, Радио Сечањ ни у другом кругу приватизације није нашао купца иако је био понуђен по цени од је 4.929 евра, што је 33 одсто процењене вредности капитала тог локалног медија. 

- У радију има девет запослених и нико није узео отпремнине а нико ни од садашњих ни бивших радника нема право на бесплатне акције, тако да је наша судбина у рукама општине. Или ће нам бити промењена делатност или ћемо бити ликвидирани. Урадили смо све што је тражила Агенција за приватизацију, немамо дугова, али упркос свему томе, заинтересованих за куповину нашег медија није било, објашњава директор Радио Сечња Братислав Шуловић. 

Рок за приватизацију је 31. октобар, а од укупно 72 медија која су чекала приватизацију поступак је покренут за 50 медијских кућа.

Нове газде, према подацима УНС-а, нашле су 22 медијске куће док је њих 28 доспело у други круг продаје, а новосадски лист Дневник стигао је у трећи круг.

Како је саопштено, акције оних који не нађу купце до краја октобра биће бесплатно понуђене запосленима, а ако држава ни на тај начин не реши своје власништво медији ће бити угашени.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси