Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  „Трећа срећа“ за Дневник АД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

28. 09. 2015.

Извор: УНС

„Трећа срећа“ за Дневник АД

Агенција за приватизацију је у петак, 25. септембра објавила трећи Јавни позив за продају Дневника АД из Новог Сада по почетној цени од 2.465.670,87 евра, што је трећина првобитне цене. Да ли ће најстарија новинско-издавачка кућа у Војводини добити новог власника у трећем кругу приватизације, сазнаћемо 28. октобра 2015. године када је заказано отварање понуда.

 

Ово је преседан у досадашњем процесу приватизације медија. Пракса је била да се, уколико се у другом кругу не појави купац, капитал приватизује преносом акција запосленима без накнаде.

По објављивању трећег Јавног позива, директор Дневника АД Светозар Карановић за УНС је рекао: „Борили смо се за трећи круг и тражили од Агенције за приватизацију, Министарства културе и Министарства привреде да нам то омогуће. Тачно је да је ово специфичан случај јер се Законом не предвиђа трећи круг, али се ни не забрањује. Сматрам да је цена и даље висока узимајући у обзир велике дугове које имамо, али се надам да ћемо добити новог власника“.

На питање УНС-а како коментарише то што су једини медиј коме је омогућен трећи круг приватизације, као и да ли ће то утицати на остале медије који не буду продати у другом кругу да и они траже своју трећу шансу, Карановић је одговорио: „Мислим да  држава није хтела запосленима да препусти ни капитал ни дугове које имамо јер су више од милион евра. Са друге стране, има неколико заинтересованих за куповину нашег медија, а неки од њих су чак и откупили приватизациону документацију па имају право да се појаве у трећем кругу. Уосталом, зашто држава не би узела новац од продаје кад то и даље може. Сматрам да овај потез неће утицати на остале медије да поступе као и ми тражећи трећи круг јер немају неки значајан капитал“.

Карановић је додао и да, иако је трећи круг био његова идеја, не зна да ли ће Дневник АД опстати док се не заврши процедура око приватизације јер су им рачуни у блокади од јуна, као ни да ли ће и како потенцијални купци који су ван новинарског света бити заинтересовани да наставе делатност ове новинско-издавачке куће у наредних пет година.

Један од медија који није прошао други круг приватизације је Радио Сечањ. УНС је питао директора овог радија Братислава Шуловића какав је његов став по питању дозвољеног трећег круга за Дневник АД, као и да ли ће они тражити исто: „Ако Дневник АД може да оствари право на трећи круг приватизације, зашто не би могли и остали медији који не буду продати у другом кругу. Наравно да ћемо захтевати трећи круг јер нико не сме да буде привилегован, а сигуран сам да ће и остали медији исто реаговати. Уколико будемо стављени у неравноправан положај, то ће бити кршење елементарних, правних и медијских норми“.

„Дневник“ постоји од 1942. године, а од 2002. године је акционарско друштво у власништву аутономне покрајине Војводине која је већински власник и Републике Србије. Новинска и издавачка делатност „Холдинга“ концентрисана је у два предузећа: „Новине и часописи“ и „ Пољопривредник“.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси