Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Надзор над АП у поступку преноса бесплатних акција на запослене РТВ Врањa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

16. 09. 2015.

Извор: Министарство привреде

Надзор над АП у поступку преноса бесплатних акција на запослене РТВ Врањa

Министарство привреде покренуло је надзор над радом Агенције за приватизацију (АП) у поступку преноса бесплатних акција на запослене Јавног предузећа “Радио телевизија Врање” из Врања, после чега ће предузети мере у складу с надлежностима и наложити АП даље поступање. Агенција за приватизацију је 3. септембра ове године донела решење о преносу бесплатних акција на запослене Јавног предузећа “Радио телевизија Врање”.

Министарство културе и информисања је дописом указало да је поступљено противно одредбама Закона о јавном информисању и медијима и Уредби о преносу капитала без накнаде запосленима код издавача медија и захтевало укидање овог решења.

Имајући у виду законска решења и стратешко опредељење Владе Србије да се држава на свим нивоима власти повлачи из оснивачких права код издавача медија, како стоји у допису Министартства културе, недвосмислено произилази закључак да се целокупни капитал, после неуспешне продаје преноси запосленима, а не само његов део, као у случајевима приватизацију друштвеног капитала привредних субјеката у другим привредним областима.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

24.09.

2015.

no nameus [нерегистровани] у 00:03

Re:

To što su članovi UNS i medijski radnici dovedeni u zabludu oko prenosa akcija nije ništa prema činjenici da je celokupna javnost u zemlji obmanuta u vreme donošenja seta medijskih zakona. Dezinformacije i poluistine oko toga da je privatizacija medija zahtev EU i da je u zemljama Unije praksa da postoje samoprivatni mediji krili su suštinski cilj ovakvih zakona; omogućiti interesnim grupama da postignu većinski udeo, ako ne i monopol na medijskom tržištu Srbije.
Naročito bode oči tobožnji cilj zakonodavca da država izađe iz vlasništva nad medijima u svetlu činjenice da se privatizuju isključivo mediji u vlasništvu lokalnih samouprava, a "pravi" državni medij, RTS, ostaje u vlasništvu države i još se finansira iz budžeta Republike, protivno svakoj savremenoj demokratskoj praksi.
O protivustavnosti zakona o medijima, koji je donesen bez valjane javne rasprave i po hitnom postupku u nedelju popodne (!) trebalo je misliti ranije. Uostalom, to pitanje je postavljeno Ustavnom sudu pre godinu dana, ali časne sudije se još uvek ne oglašavaju. Ili ih možda treba poslovično nazvati kadijama?
Jedina rečenica u kojoj ste 100% u pravu je poslednja. Jadni smo, a tačka koju ste izostavili na njenom kraju simbolički je indikator činjenice da na to stanje jada i nepravde tačka nije stavljena i nema nagoveštaja da će tako biti u skorije vreme.

Одговори
чет

17.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 01:09

činovnici

Žalosno je što su članovi UNS kao i svi radnici u medijskim kućama dovedeni u zabludu oko tzv prenosa akcija. Takodje je žalosno što isti oni smatraju da su osobe više vrednosti i da zaslužuju veći iznos akcija od bilo kog drugog zaposlenog gradjanina u Srbiji.
Želje ministra kulture i zakonska rešenja nisu isto. Neka ministar kulture pokaže u kom delu zakona piše da će biti preneto 100% akcija medijske kuće.
"Činovnici" nemaju razloga da bilo kome načine štetu, ali dozvolićete, neće ni zbog želje i obećanja jednog ministra da u budućem periodu završe u pritvoru zbog nesavesnog rada koji nije u skladu u zakonu.
Posebana sramota je da naši pre svega novinari, "guraju" priču koja je u svim normalnim državama protivustavna jer radnike zaposlene u medijskim kućama izdvajaju od svih ostalih zaposlenih
Jel to ta večita novinarska želja za pravdom, istinom i poštovanjem zakona koji treba za sve da važe jednako.
Jadni smo

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси