Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Завршен први круг приватизације: продата 22 од 50 медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

11. 09. 2015.

Извор: УНС

Завршен први круг приватизације: продата 22 од 50 медија

Два и по месеца од објављивања првих Јавних позива Агенције за приватизацију, завршен је први круг приватизације у ком је 22 медија добило нове (условне) власнике, док 28 иде у други круг. Од укупно 72 медија који треба да буду приватизовани, Агенција је расписала Јавне позиве за 50 медија, а за остала 22 примењује се пренос капитала без накдане запосленима или ликвидација.

Сигнал су угасила три медија: РТВ Ћуприја за коју је скупштина општине Ћуприја супротно Закону покренула поступак ликвидације уместо да најпре понуди капитал запосленима без накнаде, Радио Лесковац је угашен због дугова, а Радио Југославија је престала са радом јер по Закону као Јавна установа није могао ни бити приватизован.

Пет медија се определило за пренос капитала запосленима путем бесплатних акција, међу којима су: РТВ Врање, РТВ Бор, РТВ Прешево, ТВ Тутин, као и Телевизија Смедерево.

Међутим, уколико остане на снази погрешно тумачење Закона о јавном информисању и медијима од стране Агенције за приватизацију, већина капитала ових медија биће у Акционарском фонду, а мањи део припао би запосленима.

Највише пажње током првог круга приватизације привукао је Радоица Милосављевић који је до сада за 281.280 евра излицитирао осам медија (РТВ Панчево, РТВ Крушевац, РТВ Крагујевац, РТВ Цариброд, РТВ Брус, ТВ Пожега, ТВ Пирот и Центар за информисање нови Кнежевац), а да ли ће у свом власништву имати још неку медијску кућу, сазнаћемо у другом кругу приватизације.

Највећи број медија продат је по цени која је симболично већа од процењене вредности капитала.

Најјефтиније продат медиј био је Центар за информисање Нови Кнежевац чија је цена износила 480 евра, док је најскупљи Радио Шид са ценом од 531.000 евра, што је 76 пута већа цена од почетне.

РТВ Бачка Паланка продата је по 25 пута већој цени од почетне, тачније за 249.000 евра, а занимљиво је да су у овој медијској кући практично сви запослени узели отпремнине не сачекавши новог власника.

Након продаје, неуспешна је била приватизација РТВ Трстеник. Купио је конзорцијум на челу са Владимиром Стевановићем за 177.000 евра, али је касније одустао, тако да је и за овај медиј расписан нови Јавни позив и чека други круг приватизације.

У другом кругу приватизације власника треба да добије и национална новинска агенција „Танјуг“ јер се за њу није појавио ниједан купац.

Други круг приватизације треба да буде завршен до 31.октобра.

Запослени у медијима  који до тада не добију нове власнике имају право на пренос капитала без накнаде или ако то не желе, предстоји им ликвидација.

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

11.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 23:13

Odbijeni za otpremnine

Da li imate informaciju da su zaposleni u pojedinim medijims odbijeni za otpremnine jer im jr pronadjen uslovni kupac? Znam za kolege u Pancevu i Indjiji. Odbijeni su pre nekoliko dana mada su i dalje javna preduzeca jer proces kupovine jos nije zavrsen.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси