Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  РТВ Врање ће испитати да ли постоје елементи кривичног дела у решењу Агенције за приватизацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 09. 2015.

Извор: Бета

РТВ Врање ће испитати да ли постоје елементи кривичног дела у решењу Агенције за приватизацију

Руководство РТВ Врање и представници Удружења новинара Србије (УНС) и Независног удружења новинара Србије (НУНС) најавили су данас да ће испитати да ли постоје елементи кривичног дела у решењу Агенције за приватизацију која је, уместо да пренесе сав капитал без накнаде на 16 новинара и других запослених у РТВ Врање, две трећине капитала те куће вратила државном Акционарском фонду ради даље продаје.

Претходни директор РТВ Врање Зоран Величковић изјавио је да је 30. јуна Агенција за приватизацију "извршила страшан притисак" да РТВ мора да им достави нову документацију, јер постоји заинтересовани купац и упутила телевизији питање "зашто заустављају продају, због чега неко из Агенције може да изгуби посао".

"Не желим да будем преоштар и да мислим да је намерно, желим да верујем да је реч о административном пропусту, јер је у супротном на делу владавина силе над владавином права", казао је Величковић на конференцији за новинаре у Београду.

Представник УНС-а Петар Јеремић оценио је да је решењем директор Агенције Љубомир Шубара "на најгори могући начин и бахато прекршио Закон о информисању и извршио пљачку".

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић казао је да се оваквим решењем доводи у питање суштина медијских реформи.

"Како је могуће да ми развлашћујемо државу медијским законима, а да иста та држава процесом приватизације постаје опет власник медија", упитао је Обрадовић и додао да се чини да је ситуација исфорсирана због нечије намере да РТВ Врање купе "исти људи који пазаре медије на све стране".

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић упитао је да ли Агенција за приватизацију "у овој земљи може бити изнад Закона о јавном информисању" и подсетио да тај закон представља кровни закон у процесу приватизације.

"То што је Агенција послала да постоје заинтересовани купци је нешто што отвара сумњу да није у питању само административна грешка", казао је он.

Вршилац дужности директора РТВ Врање Нинослав Смиљковић подсетио је да је тај медиј урадио све онако како је прописано законом.

Министарство културе и информисања саопштило је раније данас да захтева од Агенције за приватизацију да без одлагања преиспита своју одлуку о приватизацији Јавног предузећа РТВ Врање, коју сматра неутемељеном и правно неодрживом.

У саопштењу, Министарство је навело да је одмах по сазнању за спорну одлуку у петак, 4. септембра затражило изјашњење Агенције за приватизацију, као и да изјашњење које је Министарство примило 7. септембра не садржи задовољавајуће објашњење.

Министарство је данас упутило нови допис Агенцији са јасним правним тумачењем због чега је таква одлука неутемељена и правно неодржива.

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

10.09.

2015.

MilutinX [нерегистровани] у 14:02

Tja

Čuveni Vranjanci i ljubitelji Zakona čija primena ubija lokalne i regionalne medije: (L-D) Petar Jeremić i Nino Brajović. Ostale ne znam, valjda su pravi Vranjanci kojima želim seću. Da budem malo i sarkastičan... ma, necu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси