Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  У Ћуприји 90 одсто новца за медије добила телевизија која још не емитује програм
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

09. 09. 2015.

Извор: УНС

У Ћуприји 90 одсто новца за медије добила телевизија која још не емитује програм

На конкурсу за суфинансирање медијских пројеката у Ћуприји од 5.000.000 динара предвиђених за медије, 4.505.000 динара је додељено „Поморавском гласнику“ д.о.о. – оснивачу Телевизије Поморавље регистроване 3. јуна 2015. године, а осталих 495.000 динара „Kopernikus Cable Network-у“ из Ниша. На конкурс се, иначе, јавило осам учесника, а комисија је одлучила да одбије њих шесторо. Како УНС незванично сазнаје, као потенцијални медиј који ће заменити РТВ Ћуприју помиње се Телевизија Поморавље која још увек не емитује програм, а у власништву је Синише Милутиновића из Ниша.

Огранак "Поморавског гласника" у Ћуприји основан је 29. јуна, истог дана када је донета Одлука о ликвидацији РТВ Ћуприја.

„У огранку у Ћуприји имамо једног запосленог радника. Огранак је формиран 29.06.2015. године, по решењу бр БД 55818/2015. Планирамо у наредним данима запошљавање још 5-6 радника, од којих ће неки вероватно бити радници који су радили у РТВ Ћуприја“, рекао је за УНС директор ТВ Поморавља Синиша Милутиновић.

„Имамо дозволу за емитовање од стране РЕМ до 2023. године на територији Ћуприје, Јагодине, Параћина и Свилајнца, а платили смо и шестомесечну таксу/накнаду. Регистровани смо у Регистру медија“, додао је Милутиновић.

О даљим плановима своје телевизије, Синиша Милутиновић је за УНС рекао: „План је да Телевизија Поморавље постане у догледној будућности регионални медијски лидер. Програмска шема је детаљно презентована како РЕМ-у, тако и самој СО Ћуприја приликом конкурисања за суфинансирање пројекта од јавног интереса. Фокус ће свакако бити на информативном програму и мислим да можемо значајно да допринесемо бољој информисаности свих грађана Ћуприје”.

УНС није добио одговор од Милутиновића на питање како коментарише то што је добио 90 одсто новца на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката за телевизију која још увек није почела да ради.

Подсетимо, Скупштина општине Ћуприја 29. јуна донела је одлуку о ликвидацији РТВ Ћуприја чији је оснивач била општина. Са запосленима је раскинут радни однос, исплаћене су им отпремнине, као и заостале зараде.

Неки од њих су одмах пронашли нови посао, међу којима и некадашњи директор те медијске куће Бојан Кнежевић. Како је изјавио за УНС, он и још 11 бивших радника РТВ Ћуприја су се запослили у општинској Установи културе и баве се културним активностима.

На питање УНС-а зашто није покренут поступак преноса капитала без накнаде запосленима, Бојан Кнежевић није одговорио.

УНС је контактирао председника општине Ћуприја како би објаснио зашто је општина ликвидирала своју једину локалну телевизију и није омогућила приватизацију медија са 22 године дугом традицијом.

„Скупштина општине Ћуприја као оснивач и издавач РТВ Ћуприја је донела одлуку о покретању поступка ликвидације. Чекало се до јуна месеца да се види хоће ли доћи до приватизације овог медија и пошто нису испуњени услови, покренут је поступак ликвидације. Преговарали смо са СИНОС-ом који су били против приватизације, али нису били ни за добробит радника јер када сам им тражио мишљење о отпремнинама за запослене, нисам га добио. На основу Закона о раду, 10 радника се изјаснило као технолошки вишак и одмах су добили отпремнине почетком јуна, а са осталих 39 је раскинут однос и исплаћене су им отпремнине по покретању поступка ликвидације“, рекао је за УНС председник општине Ћуприја Нинослав Ерић.

Нинослав Ерић је на питање зашто није извршен пренос капитала РТВ Ћуприја запосленима без накнаде, одговорио да је општина доста средстава улагала у опрему и да их је телевизија коштала четири милиона динара месечно па је због тога Скупштина одлучила да опрему не поклања радницима ове медијске куће.

Подсећамо, члан 142.  Закона о јавном информисању и медијима истиче да уколико до 1. јула 2015. године не буде продат капитал издавача, поступак продаје капитала се обуставља, а капитал издавача се приватизује преносом акција запосленима без накнаде. У случају да запослени не прихвате пренос бесплатних акција, медиј престаје да постоји и брише се из Регистра медија, а одлуку о промени делатности издавача или укидању издавача доноси оснивач издавача.

„Опрема ће остати у власништву општине, а највероватније ће је користити Установа културе за производњу филмских промотивних видеа“, додао је Ерић.

Један од бивших запослених у РТВ Ћуприја Зоран Матић изјавио је за УНС да се неколико сада већ бивших радника жалило Привредном суду у Ћуприји како би се поништила одлука Скупштине општине о ликвидацији овог медија која је незаконита, јер по члану 142. Закона о информисању и медијима, ова медијска кућа је морала бити приватизована.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси