Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  РТВ Врање после приватизације поново у државном власништву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

07. 09. 2015.

Аутор: К. К. Извор: УНС

РТВ Врање после приватизације поново у државном власништву

Већински удео у власништву РТВ Врање након приватизације поново има држава. Наиме, преносом капитала запосленима без накнаде, заинтересованим запосленима у овој медијској кући Агенција за приватизацију расподелила је уделе у вредности од око 33 одсто власништва, док је око 67 остало у власништву Акционарског фонда. На списку уделичара који је Агенција за приватизацију доставила РТВ Врање 4. септембра, стоји да 16 запослених који су се пријавили за бесплатне акције добијају уделе у вредности од између 33 и 34 одсто капитала, док је остатак пренет у Акционарски фонд.

Иако је по Закону о јавном информисању и медијима и Уредбом о преносу капитала без накнаде запосленима код издавача медија прописано да се, уколико јавни позив за продају капитала издавача не буде објављен до 1. јула 2015. године, као што је случај са РТВ Врање, поступак продаје капитала се обуставља, а капитал издавача се приватизује преносом акција запосленима без накнаде, Агенција за приватизацију већински удео у власништву ипак је пренела у Акционарски фонд.

„Ми смо све урадили у складу са прописима, на време смо објавили Јавни позив за упис бесплатних акција и урадили све што је било до нас. Агенција за приватизацију је свим заинтересованима, а било их је 16, дала уделе у вредности од 200 евра по години стажа, што износи 33 до 34 одсто укупне вредности РТВ Врање. Остатак од 66 – 67 одсто је припао Акционарском фонду“, рекао је УНС-у в.д. директора РТВ Врање Нинослав Смиљковић.

Смиљковић истиче да су оваквим начином преноса удела обманути, јер су и тумачења надлежних у Министарству културе и информисања била да се сав капитал преноси запосленима без накнаде.

„Испада да су нас обманули. Ранија тумачења су била да се сав капитал преноси запосленима без накнаде, макар се за то изјаснио и само један запослени који има право на то. И у Уредби о преносу капитала стоји да ће капитал бити пренет запосленима. Тражили смо објашњење од Агенције за приватизацију и рекли су нам да су одрадили у складу са Законом о приватизацији“, каже Смиљковић УНС-у и додаје да је добио информације да је Министарство културе и информисања званично тражило образложење од Агенције и да још увек чекају одговор.

„Немогуће је да након спроведеног поступка приватизације држава поново буде власник медија. То је обмана. Верујемо да је ово намештено да неко купи остатак удела у власништву“, каже Смиљковић.

Дражвни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић рекао је УНС-у да Министарство културе и информисања остаје при тумачењу Закона о јавном информисању и медијима по којем се пренос капитала без накнадне врши у потпуности, тј. по којем се цео капитал преноси запосленима без накнаде.

На питање УНС-а зашто је запосленима пренесен само део капитала, из Агенције за приватизацију нисмо добили одговор.

Подсетимо, Агенција је 11. августа донела Закључак којим се обуставља поступак приватизације РТВ Врање продајом капитала издавача, а поступак приватизације наставља преносом капитала запосленима без накнаде.

РТВ Врање је 13. августа, на основу тог Закључка донела Одлуку о објављивању јавног позива за упис удела без накндаде и 15. августа објавила позив.

 

 

Коментари (3)

Остави коментар
уто

08.09.

2015.

Нино Брајовић [нерегистровани] у 23:45

објашњење

Удели су делови власништва неког привредног друштва као акције. Међутим, трговина акцијама мора да се обавља на берзи за разлику од удела које власници неког привредног друштва, уделичари, могу да купују продају, поклањају међу собом без посредника. За власнике малих медија удели су привлачнији облик власништвае од акција.

Одговори
уто

08.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:19

Re:

Питање је на месту, али нема везе са правописом, већ са речником.

Одговори
пон

07.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:38

Опет измишљате нове речи?

Шта су то уделичари? Ја вас молим да ми појасните! Знам за деоничаре, акционаре који моги имати удела у власништву али за уделичаре још нисам чула па вас молим да ми цитирате део правописа у коме се појављује тај израз!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси