Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 08. 2015.

Аутор: А.Ћуран Извор: Дневник

Радио Кикинда не иде у приватизацију

Све слути на гашење

“Јавно предузеће Информативни центар Кикинда није на списку медијских кућа које ће се приватизовати, јер није комплетирало неопходну документацију. Агенција за приватизацију тражила је још једну процену капитала за коју нисмо имали средстава. Проблем је и када треба да се добију ненаменска средства од оснивача, јер нема позиције са које се она исплаћују. Помогли су нам колико су могли, али очито то није било довољно”, каже в.д. директор Синиша Бошков.

 

 

Познато је да је Информативни центар већ неколико месеци у блокади због дуга ЈП „Топлани" од око три милиона динара, а сада расту и остала дуговања, која ЈП Информативни центар не може да измири.

Окосница овог предузећа је Радио Кикинда, а заинтересованих за куповину нема.

Велики број запослених и економска неисплативост на тржишту је наш највећи проблем.

Свако ко би купио нашу информативну кућу, по важећем закону, морао би да настави ову делатност и наредних пет година са програмском структуром и садржајем какав је сада, додаје Бошков.

Влада Републике Србије јануара је донела програм мера за решавање вишка запослених у предузећима која су предвиђена да се приватизују.

Међу мерама је и социјални програм за део запослених који подразумева исплату 200 евра по години стажа.

За отпремнине се пријавило седморо радника.

Након свих процедура, наша обавеза била је да направимо и нову систематизацију која ће омогућити да се процес рада несметано одвија и то је урађено са 11 запослених, колико је остало да ради.

Очекујем да ће они који су се пријавили за социјални програм добити отпремнине, напомиње наш саговорник.

Оно што следи јесте да Агенција за приватизацију оснивачу, односно локалној самопуправи достави званичан допис да се прекида процес приватизације у ЈП Информативни центар.

Тада ћемо добити и који је рок за упис акција фирме.

Сви запослени, бивши запослени и пензионери, који нису добили бесплатне акције ниједног другог јавног предузећа, имају право на акције фирме.

Ако се испостави да је то само једна особа, она ће добити све.

Међутим, онај ко преузме акције мора и да ради, а преузима на себе све обавезе и дуговања и потраживања.

Када се обави упис акција нови власник може да их прода или да настави ради, а не знам ко ће се охрабрити за тако нешто.

Доказано је да је економски исплативо да локални радио има двоје, троје запослених.

Не видим како би, без значајније помоћи локалне самоуправе, Покрајине или Републике, могла да се финансира радио станица.

Месечно нам је неопходно око милион динара за трошкове и зараде запослених и тај новац је немогуће зарадити, закључује Синиша Бошков.

Уколико нико не преузме акције, тада се отварају две могућности.

Прва је промена делатности, а друга је ликвидација.

Агенција за приватизацију даје рок за расписивање јавног позива за упис акција.

Од расписивања тече рок од 30 дана за упис, након чега следи 15 дана провере оних који су уписали акције.

 

Фреквенција једина имовина

Радио Кикинда почела је с радом 12. септембра 1991. године на фреквенцији 98,3 MHz, као први радио у општини и Севернобанатском округу.

Од 2008. године овој медијској кући додељена је локална фреквенција 93,3 Mhz и осим на српском програму у континуитету се реализује и програм на мађарском језику, док је било и програма на ромском и румунском.

Ова медијска кућа, као јавни сервис, издржала је многобројне кризне периоде и турбуленције, а једно време радила је и под окриљем РТС-а.

Зграда у којој се налази Информативни центар власништво је локалне самоуправе, тако да су запослени и фреквенција оно што чини Радио Кикинду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси