Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Купци обавештени о вишемилионском дугу Студија Б
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

13. 07. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Бивши запослени воде судски спор са градском телевизијом

Купци обавештени о вишемилионском дугу Студија Б

Телевизија Студио Б, за коју је објављен позив за приватизацију, дугује бившим запосленима скоро 17 милиона динара, колика је процењена вредност њихових акција у власништву овог медија, о чему се већ годинама води судски спор.

У Студију Б истичу за Данас да ће Агенција за приватизацију са том чињеницом упознати потенцијалне купце, односно да се ти подаци налазе у оквиру документације која је предата за приватизацију.

Пред Првим основним судом у Београду у току је поступак који је покренут по тужби 51 деоничара Студија Б од укупно 86 за захтевом да им се надокнади вредност новца који су својевремено уложили у капитал Студија Б у поступку поништене власничке трансформације телевизије из 1991. године. Овај медиј, сада у власништву Града Београда, пре 24 године трансформисан је у мешовито деоничарско друштво, када се позивом за упис деоница од 90 запослених одазвало њих 86 и који су током две године уплаћивали новац за свој део капитала. Међутим, то је 1996. године поништено када је одлучено да Студио Б прелази у власништво града, а деоничарима обећано да ће им њихове акције бити исплаћене. То се још није десило, а како кажу за Данас у Првом основном суду, у току је још један поступак вештачења дуга који је процењен на 16,7 милиона динара.

„Приватизација Студија Б извршена је по закону Анте Марковића, али је она убрзо поништена из политичких разлога. Запослени су својим новцем купили деонице и сада потенцијални купци треба да буду обавештени у вези са тим дугом, односно да је Студио Б дужан запосленима да да акције или им исплати новац“, објашњава Лила Радоњић, професорка Факултета политичких наука, власница продукцијске куће Мрежа и једна од деоничарки.

Међу деоничарима је и власник СОС канала Драгиша Ковачевић који наводи за Данас да је група деоничара била власник око 80 одсто капитала Студија Б. „Поред година проведених у Студију Б, свако је уплатио одређену суму новца и постао власник дела Студија Б. Када је Скупштина града 1996. године преузела Студио Б, радницима је обећано да ће им бити исплаћене деонице. Тај спор је на суду, а Скупштина града продаје и оно што није њено, већ припада деоничарима“, напомиње Ковачевић.

У Студију Б истичу за наш лист да дуг није споран и да је до данас било неколико вештачења, али је до сада увек једна страна била незадовољна ревалоризацијом дуга, односно утврђеном висином која треба да се исплати деоничарима. Они напомињу да ова ситуација неће утицати пресудно на приватизацију.

„Уколико се судски спор заврши пре рока за приватизацију, дуг деоничарима ће исплатити Град Београд као власник Студија Б. Уколико се то не деси, то ће остати будућем власнику, који ће пре него што купи телевизију бити упознат са тим од Агенције за приватизацију“, објашњавају у градској телевизији додајући да је следеће рочиште заказано за септембар.

Јавни позив

Студио Б је први државни медиј за који је крајем јуна расписан јавни позив за продају. Процењена вредност капитала ове телевизије износи више од 500.000 евра, што је уједно и почетна цена у процесу приватизације.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси