Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 07. 2015.

Аутор: Верица Драгић Радисављевић Извор: Блиц

Ово је План Б за Студио Б

Желимо да скупимо новац и учествујемо на лицитацији. Да би се то догодило, потребно нам је више од 60.000 Београђана и оних који се тако осећају.

Овако за „Блиц“ прича Владан Станковић, један од петорице Београђана који су покренули иницијативу и основали Задругу за јавно информисање „План Б“.

Циљ им је да у задругу окупе грађане и скупе новац да купе симбол Београда  „Студио Б“.

Александру Аћимовићу, Константину Вуку Савићевићу, Владану Станојловићу, Владану Станковићу и Милици Ђурић требало је само два дана да преко друштвених мрежа окупе грађане, сазову оснивачку скупштину и своју идеју ставе у правне оквире. Они су окупили око 50 Београђана синоћ у дворишту једног кафеа на Врачару. Њих више од 20 потписало је оснивачки акт и дало улог од 1.000 динара.

Данас ће се у Агенцији за приватизацију и регистровати, а рок да скупе новац је до 27. јула.

Према моделу задруге, сви ће имати једнака права и нико неће моћи да уплати више или мање од 1.000 динара, објашњава Станковић.

Он додаје да је Задруга „План Б“ настала по узору на швајцарске и норвешке моделе. 

Сваког дана слушамо да се морамо угледати на развијене земље. У Норвешкој преко 30 медија овако ради, па што не бисмо и ми, оптимистично, прича Станковић.

Он тврди да нико од њих нема везе с било којом политичком странком.

Ако се Београђани, како кажу, пробуде и купе „Студио Б“, власник би била задруга. Није нам циљ да руководимо медијском кућом јер нисмо експерти. Зато ће нам се прикључити људи из медија и новинарства који ће као чланови моћи да се баве уређивањем, прецизира Станковић.

Константин Вук Савићевић каже да ће, ако план не успе, сваки члан моћи да поврати уложено, као и да ће задруга надзирати новог власника „Студија Б“.

Међу окупљенима на оснивачкој скупштини нашле су се и познате личности, међу којима и Нино Брајовић, генерални секретар УНС.

Брајовић за „Блиц“ каже да није тешко купити „Студио Б“.

Ова идеја је утопистичка само ако је медији не подрже и то би био сигнал потпуног одсуства смисла и солидарности и нечега што треба да краси новинарску професију, рекао је Брајовић.

Успева све што се ради из љубави

Идеју је дошао да подржи и Пеца Петровић, један од оснивача „Студија Б“ који је двадесет година водио култну емисију „Пеца и деца“ на тој телевизији.

Волео бих да успе ова идеја, а да ли ће се то догодити, зависи и од младих људи који улажу пуно енергије у све ово. Види се да то раде из љубави, а када нешто радите из љубави, то онда мора да успе, каже Петровић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

10.07.

2015.

Predrag Pan... [нерегистровани] у 21:33

"Studio B"

Objavite način uplate uloga pa dobijate moju hiljadarku... (pantovicpredrag@yahoo.com)...
Pozdrav...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси