Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Протест новинара испред Уставног суда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

07. 07. 2015.

Извор: Танјуг

Протест новинара испред Уставног суда

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) организоваће данас протест испред Уставног суда у Београду због, како се наводи, упорног игнорисања Иницијативе за оцену уставности Закона о јавном информисању и медијима коју су те новинарске организације поднеле Уставном суду у септембру 2014. године.

 

Како су у саопштењу оценили СИНОС и ПРОУНС, Уставни суд је једина институција која може да спречи "драматичне последице примене Закона који ће довести до масовног гашења медија и угрожавања јавног интереса у области информисања".

"Иако Устав дозвољава локалним самоуправама да оснивају медије, Закон о јавном информисању и медијима им то право искључује, док, с друге стране, то право дозвољава националним мањинама. То ће довести до парадоксалне ситуације да на југу и ободима Србије, медији који се финансирају из буџета Србије емитују програм само на албанском и језицима других националних мањина, док це грађани српске националности остати ускраћени за информације на свом матерњем, српском језику", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће представници две новинарске организације сутра предати протестно писмо председници Уставног суда Весни Илић-Прелић, након чега ће испред зграде те судске институције одржати конференцију за новинаре.

Како су најавили организатори, протест испред зграде Уставног суда почеће у 12.05.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси