Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  РТВ Ћуприја иде у ликвидацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

02. 07. 2015.

Аутор: З. Глигоријевић Извор: Политика

РТВ Ћуприја иде у ликвидацију

Радио-телевизија Ћуприја од јуче је први медиј у Србији у коме је почео поступак ликвидације, јер су одборници Скупштине општине изгласали овај модел, који је неколико сати пре седнице једногласно усвојило Општинско веће.

Запослени ће минимум 120 дана примати плату из ликвидационе масе, а Ненад Шћепановић, ликвидациони управник, који је именован на седници, оставиће одређен број радника да заврше овај процес. У РТВ Ћуприја остало је 28 запослених, јер се 10 њих изјаснило за опцију технолошког вишка и по Закону о раду узело општинске отпремнине од око 200.000 динара.

Синдикат новинара Србије сматра да су одборници прекршили Закон о јавном информисању и Закон о приватизацији, јер је телевизија морала да уђе у процес приватизације, а никако ликвидације, а да је Бојан Кнежевић, директор РТВ Ћуприја, начинио кривично дело, јер је био у обавези да уради процену вредности капитала.

Занимљиво је да се ова тачка нашла као допуна дневног реда скупштине, сазване по хитном поступку. Дискусија је била жучна, јер су одборници опозиције покушали да је скину с дневног реда, сматрајући да нема разлога да се о томе одлучује по хитном поступку и да није реч о 30 радника, већ о скоро 90 људи који ће остати без примања, јер сваки запослени има породицу са најмање три члана. Они су замерали што није могло да се нађе 40.000 динара да би се платила процена вредности капитала и питали због чега Ћуприја мора да буде прва општина која ће новинаре послати на улицу.

Скупштинска већина, коју чини коалиција СНС–ДС–ПУПС, њихов став коментарисала је као задобијање јефтиних политичких поена и лекцију о приватизацији. Дискусија је прекинута, а предлог је усвојен са 17 гласова „за” и пет „против”. Одборници опозиције тада су напустили седницу.

Нинослав Ерић, председник општине Ћуприја, за „Политику” је рекао да локална самоуправа доноси оснивачки акт за јавна предузећа, али и акт о гашењу одређених јавних предузећа. Пошто директор није урадио процену вредности капитала, иако је био у обавези да то учини до 1. јула, Општинско веће усвојило је предлог за ликвидацију.

– То значи да смо ушли у процес ликвидације који траје најмање четири месеца. Уколико само један радник добије отказ, процес мора да се оконча. У противном, фирма може да се врати у активно стање – наводи Ерић за наш лист и додаје да ће опрема бити враћена оснивачу, који ће чекати нека боља времена, с обзиром на то да од РРА имају дозволу за емитовање програма до 2018. године.

Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије, оценила је да је чудно да се телевизија у чију је опрему пуно уложено и која је дигитализована тера у ликвидацију.

– Питамо се да ли постоји могућност да се на мала врата фирма уступи неком другом и да се пречицом спречи излазак на тржиште. Свим средствима борићемо се за оно што Устав дозвољава, јер закон мора да се поштује док га суд не оспори – оцењује Чабаркапа за наш лист и додаје да ће СИНОС упутити писмо Кори Удовички, министарки државне управе и локалне самоуправе, и одборницима СО Ћуприја да Закон о јавном информисању и Закон о приватизацији нису поштовани.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси