Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  „Дневник" АД на продају за 7.397.012,62 евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

01. 07. 2015.

Аутор: Љ.Малешевић, В. Ђуричић Извор: Дневник

„Дневник" АД на продају за 7.397.012,62 евра

Агенција за приватизацију Србије објавила је јавне позиве за приватизацију 38 медија у Србији. Међу онима који се продају, између осталих, налази се и 11 медијских кућа из Војводине.

 

Расписан је и јавни позив домаћим и страним физичким и правним лицима, као и конзорцијуму правних или физичких лица, за куповину 98,98 одсто укупног капитала "Дневник" АД Нови Сад, по почетној цени од 7.397.012,62 евра.

Рок за подношење пријава је 31. јул, до када заинтересовани купци могу и да обиђу субјекат приватизације. Отварање коверата с понудом биће организовано 3. августа у Агенцији за приватизацију. 

Половина капитала Јавног предузећа радиодифузне делатности "Радио Бачка" из Бача процењена је на 9.945 евра, а проглашени купац цену плаћа одједном. Заинтересовани понуде подносе најкасније до 10. августа, а отварање главног коверта одржаће се 13. августа.

Укупна вредност Јавног предузећа Градски информативни центар "Аполо" Нови Сад, јер се продаје целокупна имовина, процењена је на 174.912,40 евра, рок за подношење пријава је З0. јул, а понуде ће бити отворене 3. августа.

Јавно предузеће за информисање Радио телевизија Инђија из Инђије продаје се у целости по цени од 63.458 евра, рок за захтев за откуп докумената је 23. јула, понуде се предају до З0. јула, а отварање понуда биће организовано 3. августа. 

Половина Јавног предузећа Центра за информисање Нови Кнежевац продаје се по почетној цени од 235,05 евра. Рок за подношење пријава је 12. август, а коверте се оварају 14. августа. Иначе, укупна вредност овог јавног предузећа, по оцени овлашћеног проценитеља, на крају прошле године износила је 470,05 евра.

За 100 одсто капитала Јавног предузећа за радиодифузну, новинску и издавачку делатност "Радио Шид" из Шида понуђач треба најмање да понуди 6.928 евра, пријаве да поднесе до 7. августа, а коверте ће бити отворене 10. августа.

Целокупна имовина ЈП Радио Суботица процењена је на 40.030,32 евра, док за подношење пријава је 6. а отварање понуда 10. августа.  

Целокупна вредност ЈП за информисање "Радио телевизија Стара Пазова" из Старе Пазове процењена је на почетну цену од 47.206 евра. Захтеви за откуп продајне документације подносе се до 4. августа, пријаве до 11. а 13. августа биће отворене коверте с понудама.

За 100 одсто капитала ЈП Радио Суботица понуђачи треба да дају најмање 40.030,32 евра, захтеви се подносе до 6. августа, а понуде отварају 10. августа.

Продаје се и целокупан капитал Јавно информативног преду  зећа Радио и телевизија Бачка Паланка из Бачке Паланке по почетној цени од 9.818,41 евро.

Захтев за откуп продајне документације подноси се до 29. јула, понуде до 5., а коверте се отварају 7. августа. 

Почетна цена продаје Јавно радиодифузног преузећа "Радио телевизија Панчево" из Панчева је 87.142 евра, а продаје се 100 одсто процењене вредности капитала.

Пријаве се подносе до 30. јула, а коверте отварају 3. августа. Информативни центар Бачки Петровац из Бачког Петровца процењен је на 8.672 евра. Подношење захтева за почетну цену куповине целокупне имовине је 5. августа, а коверте се отварају 7. августа. 

За половину капитала ЈП радиодифузние делатности "Радио Сечањ" почетна цена је 7.469,50 евра, рок за подношење пријава је 30. јул, а коверте се отварају 3. августа. 

Агенција за приватизацију саопштила је јуче да припрема објаву јавног позива за учешће у приватизацији још осам медијских предузећа. Реч је о ТВ Пирот, НИП Панчевац из Панчева, "Реч народа" из Пожаревца, Радио Барајеву, "Недељним новинама" из Бачке Паланке, "Гласу Подриња" из Шапца, "Нашем гласу" из Смедерева и предузећу ИПЦ "Кула" из Куле.

Новинари без посла, али са шансом

По речима генералног секретара Удружења новинара Србије Нинa Брајовића, приватизација медија није идеално решење, али их може довести у равноправну тржишну конкуренцију.

Приватизација је практично тек сада ушла у завршну фазу. Имамо 39 од 74 медија за које је упућен јавни позив, па према томе, онај остатак, од 34 до 73 медија, већином ће бити ликвидиран, јер за њих агенција од локалне самоуправе није добила неопходну документацију објашњава Брајовић и додаје да је до сада од око 2.150 запослених новинара и медијских радника њих 300 поднело захтев за социјални програм Владе Србије.

Како каже, несрећа је и у томе што држава није у стању да реализује оно што је чак и законом прописала  да се све што је потребно за приватизацију обави до 1. јула.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси