Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Посланици о приватизацији Танјуга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

29. 06. 2015.

Извор: Танјуг

Посланици о приватизацији Танјуга

Новинска агенција Танјуг је респектабилна медијска кућа, чија приватизација је требало раније да буде добро припремљена, оцењено је у парламентарној расправи о изменама Закона о информисању, којима је рок за приватизацију медија у власништву државе продужен до 31. октобра.

Лидер Нове Србије Зоран Живковић је запитао како је могуће да је држава, која је власник Танјуга, допустила да се пробије рок за приватизацију те агенције и да она, како је навео, буде разлог за измене закона.

"Танјуг је озбиљна новинска кућа, агенција која завређује пажњу свих у Србији, посебно оних који су везани за државу, који тренутно из овог или оног разлога, на срећу или несрећу воде државу", рекао је Живковић и критиковао државу да није била способна да спроведе закон који је сама донела и обави приватизацију националне агенције до 1. јула.

Посланик Јанко Веселиновић приметио је да "и мало дете у Србији зна када се каже 'како Танјуг јавља' и да то ствара респект".

"Танјуг је респектабилна новинска агенција са дугом традицијом и ви је господине Тасовац и цела влада стављате у кош оних институција које ће ускоро, вероватно нестати, односно њихова судбина је неизвесна", рекао је Веселиновић.

"Новинска Агенција Танјуг је правно речено, sui generis, специфичног положаја у традицији и улози коју има у Србији... Ви на неки начин уништавате Танјуг који функционише толико времена", рекао је он.

Посланица ДС Весна Марјановић упитала је зашто је рок за Танјуг дужи него за Радио Југославију, када је реч о издвајањима која су знатно мања за тај радио, који, како је рекла, за разлику од Танјуга, не ремети конкуренцију.

"Ако продужавамо рокове треба да буде равноправан третман за све", рекла је Марјановић. 

Посланик СНС Владимир Ђукановић пребацио је посланицима опозиције да су се сада забринули за Танјуг, а да су управо они годинама уништавали државну агенцију.

"Што се тиче Танјуга, и то је можда најбољи пример како су медији овде функционисали, имали смо државну агенцију која је 17 година била у минусу, уништавана зато што је тадашња власт фаворизовала искључиво две приватне агенције. И немој они сада да плачу над Танјугом, фаворизовали су прво једну од тих агенција, знамо сви о коме се ради, давали им ексклузивитете у свему, у праћењу политичара и догађаја, а Танјуг је стављен са стране да испрати догађај, реда ради, јер је државна агенција", рекао је Ђукановић.

Насупрот томе, приметио је, данас је рад Танјуга потпуно независан, што су, додао је, оценили и пренели и светски медији, чак водеће светске агенције. 

"Данас имате Танјуг као профитабилан и у плусу и који добро ради, а то нико неће да каже", навео је Ђукановић. 

Министар Тасовац је, одговарајући посланицима, рекао да он не би "прејудицирао катастрофичан исход изласка државе из власничке структуре Танјуга", према којем и сам, како је навео, гаји јак емотиван однос.  

"Држава треба да створи фер позицију, поред Танјуга постоје још две новинске агенције и створиће се услови да сви имају једнаку стартну позицију", нагласио је Тасовац и истакао да је рок за приватизију до 31. октобра, али да она може и раније да се заврши. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси