Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  ДС: Појачати обавезе купца; Нова: Одговорност за одлагање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

29. 06. 2015.

Извор: Танјуг

ДС: Појачати обавезе купца; Нова: Одговорност за одлагање

Демократска странка затражила је данас да се појача обавеза купца да у наредних пет година обезбедити континуитет програмског садржаја у медијима након приватизације како би се спречиле евентуалне злоупотребе, док Нова странка тражи одговорност због одлагања приватизације медија. У расправи у Скупштини Србије о амадманима на измене Закона о јавном информисању и медијима, посланици опозиције изразили су бојазан да ће националне мањине остати без могућности да буду информисане на својим језицима, док је посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић затражио да се приватизација медија одложи за годину дана како би се припремио тај процес.

 

На измене Закона о јавном информисању и медијима поднето је 35 амандмана. Влада Србије и Одбор за културу и информисање нису прихватили ниједан амандман, док је у расправи министар културе и информисања Иван Тасовац прихватио један технички амандман СДС.

Посланица ДС и председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић рекла је да није суштина само да се приватизују медији, да "оду на добош и да се добије најбоља цена", наводећи да медији нису само роба, већ јавно добро без обзира на то ко ће бити њихов власник.

Према њеним речима, ДС тражи да се пропише обавеза одржавања удела информативног, научног, културног, дечијег, забавног и спортског садржаја у складу са програмском шемом која је важила у периоду од 24 месеца пре ступања на снагу закона.

Марјановић каже да је важно да се Савет за штампу, који је независно, саморегулаторно тело које окупља издаваче, власнике штампаних медија и новинских агенција и професионалне новинаре, укључи у процес контроле испуњавања тих услова када је реч о штампаним медијима.

Министар Тасовац рекао је да је предвиђено да се обавеза одржавања програмског садржаја односи на програмску шему у претходних 12 месеци, похвалио је удео Савета за штампу у доношењу закона, али и навео да ни у Статуту тог Савета није предвиђено оно што амандманом тражи ДС.

Наводећи да се под "сумњивим околностима" обавља приватизација појединих медија, посланик ДС Балша Божовић је рекао да неки медији злоупотребљавају само сазнање да ће бити приватизовани, наводећи да је Студио Б већ почео да мења уређивачку политику чиме се, оценио је, "снижава" цена тог медија.

Посланик Нове странке Зоран Живковић рекао је да нема оправдања да се продужи рок за спровођење закона и да не постоји никакав разлог који може да увери да је то потребно, наводећи да влада опструишсе примену закона.

Живковић каже да не стоји оправдање да су за одлагање приватизације  криви неодговорни људи у медијима и локалним самоуправама, наводећи да је влада надлежна да спроводи закон, а да ако неко опструише, за то морају да постоје санкције и требало је да људи буду оштро упозорени.

"Држава, локалне самоуправе и покрајина треба да изађу из власништва у медијима, у то нема сумње ни несагласја. Очигледно да влада није способна да спроведе тај пројекат", сматра Живковић.

Живковићев страначки колега Владимир Павићевић рекао је да министар Тасовац предлаже да парламент бира између владавине права и жеље владе да се продужи рок за приватизацију медија.

Према његовим речима, 2. августа прошле године када је усвојен закон поручено је да до 1. јула 2015. године мора да се обави посао приватизације медија.

"Оно што се морало, а није урађено, сада мора да се уради до 31. октобра, а да се никакво питање одговорности не поставља зашто није урађено. Ко ће да нам верује да оно што је морало да се уради до 1. јула сада мора да се уради до 31. октобра", упитао је Павићевић.

Посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић навео је да се припрема "тајкунизација медија", да је помињана једна медијска кућа која значи актуелној власти, док ће, наводи, остали медији бити угашени.

"Имате јасну стратегију да две трећине медија који вама нису политички интересантни угасите, да део медија ставите под капу ваших пулена и да државни национални сервис држите под својом капом. Затворили сте медије као ваш претходник 90-тих када је био министар информисања", рекао је Веселиновић који тврди да се све то дешава "уз патронат председника владе".

Веселиновћ је навео и да приватизација медија "није продаја парадајза и јаја на пијаци него гашење медија који су десетинама година функицонисали".

На опаску Веселиновића да је после годину дана од усвајања закона "ноншалантно ушао" у парламент да мења тај закон и продужи рок за приватизацију за четири месеца, министар Тасовац рекао је да се не слаже да је "ноншалантно" ушетао, наводећи да је предвиђено померање рока за приватизацију медија са 1. јула, али да до тада мора да се започне тај процес који ће бити завршен до 31. октобра ове године.

Подсетивши да је по закону из 2003. приватизација требало да буде завршена до 2007. године, Тасовац је рекао да је у Србији укупно 1.447 јавних гласила, од чега 110 телевизијских станица, а 350 радио станица и да се мора реално сагледати колико је наше тржиште и колики број медија у економском смислу може да издржи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси