Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Власт кочи приватизацију телевизије?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

29. 06. 2015.

Аутор: Јелена Васиљевић Извор: Смедеревске новине

Власт кочи приватизацију телевизије?

Непуних недељу дана пре истека рока предвиђеног за предају документације потребне за окончање поступка приватизације, све је извесније да ће програм Телевизије Смедерево бити угашен, а медиј са традицијом дужом од две деценије престати да постоји.

Овакав епилог, чини се, неминован је, с обзиром на то да ни одговорни у предузећу, али ни локална самоуправа, „нису успели“ да за последњих десет месеци прикупе и надлежним државним органима доставе сву документацију неопходну за оглашавање продаје телевизије.

Иако ће, новим изменама и допунама Закона о јавном информисању поменути рок бити померен, ни то, према сазнањима Смедеревских, неће бити довољно да се обезбеде сви предуслови неопходни за завршетак овог процеса. „Дан Д“ остаје 1. јул, и мада је, како сазнајемо, Телевизија Смедерево ухватила „последњи воз“ да обави свој део посла, то неће урадити и локална самоуправа, пошто Скупштина града још увек није усвојила одлуку о моделу приватизације. Тако ће град од 120.000 становника остати без једине телевизије са важећом фреквенцијом, а грађани без потенцијалне могућности да, ако то до сада није био случај, путем локалног електронског гласила, убудуће буду информисани о раду Градске управе, свих органа власти, јавних комуналних предузећа, установа из културе и спортских организација, које се финансирају из наших џепова.

Да ли се случајно или намерно одуговлачило са испуњењем обавеза и ко је одговоран што, упркос чињеници да заинтересованих купаца има, Телевизија Смедерево губи битку с временом и остаје без могућности да буде приватизована, нико јавно не жели да коментарише.

Како сазнајемо, Телевизија Смедерево је ухватила „последњи воз“ да обави свој део посла, али то неће урадити и локална самоуправа пошто Скупштина града још увек није усвојила одлуку о моделу приватизације. Тако ће град од 120.000 становника остати без једине телевизије са важећом фреквенцијом

Вршилац дужности директора ЈП Телевизија Смедерево, Јелена Милосављевић, која као одговорно лице, са платом која је, према сазнањима Смедеревских у децембру прошле године износила 56.000 динара, за више од пола године није успела да Агенцији за приватизацију достави захтевану документацију, данима се не јавља на телефон и не одговара на позиве новинара нашег портала. Колико се „ангажовала“ на обављању свог посла показује и чињеница да се и она, иако на челу фирме, заједно са око 20-ак запослених, изјаснила за социјални програм и одлазак из предузећа.

Председница Надзорног одбора Весна Ристић наводи да се са Телевизијом Смедерево дешава исто што и са свим другим медијима у процесу приватизације у Србији, уз опаску да је „Телевизија Смедерево тужна прича српског новинарства“. Потврђује, међутим, да је, иако у последњем тренутку, прикупљена потребна документација.

- Предаће све до 1. јула. Телевизија Смедерево има континуирани проблем процеса приватизације који дуго траје, сваки пут им фали један документ, један папир. У целој тој причи ни држава није била невина, она се у процесу приватизације огрешила о медије и целу новинарску професију. Без обзира колико су у Телевизији Смедерево били недовољно организовани и држава је припомогла својим померањем рокова да они стално мисле да ће се нешто десити. На жалост, у Телевизији Смедерево је стално постојало то схватање да они неће отићи у процес приватизације и управо та атмосфера да ће бити изузети, да ће бити регионални медиј, је допринела конфузији и заостатку у предаји. Али, колико знам, сада све тече по плану и све ће бити предато на време – објашњава Ристићева за Смедеревске.

А да држава и њени представници нису „невини“ у читавом овом процесу, потврђује и чињеница да локална самоуправа није донела одлуку о моделу приватизације, што је предуслов за оглашавање продаје телевизије.

Градоначелница Јасна Аврамовић и чланица Градског већа задужена за информисање Весна Стефановић, одбијају да одговоре на питања Смедеревских о томе због чега је поменута одлука повучена са једног од претходних скупштинских заседања, а недавно и стављена ван снаге, као и да ли се припрема ново решење које ће бити упућено надлежним државним органима. Обе нас у својим одговорима, прослеђеним електронском поштом, упућују на Скупштину града, која је и оснивач Телевизије Смедерево.

Председник Скупштине Бранче Стојановић лоптицу, пак, враћа уназад – ка Градском већу. Тврди да уколико телевизија не буде ушла у трку за новим власником, ни Скупштина града ни локална самоуправа неће сносити никакву одговорност.

Локална самоуправа неће да допринесе гашењу медија, јер је постојала и претходна скупштина, и претходне скупштине, кад је требало нешто да се уради. Скупштина није за то крива ни у ком случају, зна се процедура како иде – руководство телевизије ради са надзорним одбором, са ресорним одељењем, са Градским већем, значи скупштина може да буде заказана са одређеном темом тек када та тема прође Градско веће. За сада она није била на Градском већу, али кад буде обрађена, скупштина ће се о томе изјашњавати – објашњава Стојановић.

Чак и ако се то догоди, рок за достављање документације ће бити пробијен, јер ће према нашим сазнањима, прва наредна седница локалног парламента бити одржана после 1. јула, пошто се чека одлука о ребалансу буџета која није готова.

Телевизија Смедерево готово да нема ништа од свог капитала. Осим запослених, за које је градоначелница Јасна Аврамовић раније изјавила да „њих ионако нико не би ни купио“, и дотрајале опреме, послује у изнајмљеном простору, а у последњих осам година није било никаквих улагања.

Према сазнањима Смедеревских, у Телевизији Смедерево за све ово време нису могли да утврде ни тачан биланс пословања, с обзиром на то да су се поједини уговори и фактуре о потраживањима овог предузећа „загубили“. Интерна комисија за попис потраживања и списак дужника утврдила је у априлу да фирма потражује око 7,7 милиона динара. О тачним дуговањима ове медијске куће, јавност до сада није упозната. Осим по приспелим обавезама, постоји дуг за зараде запослених, а пристижу и тужбе којима радници потражују разлику између минималца који им је ретроактивно уведен, и плате коју је требало да примају. Надлежни у Телевизији, међутим, израчунали су, и Агенцију за приватизацију крајем маја обавестили, да би нови власник у наредне две године у овај медиј требало да уложи 18.600 евра.

Измене и допуне Закона о јавном информисању предвиђају да, за медије за које до 1. јула не буде оглашен јавни позив, престаје могућност финансирања из буџета. Запослени постају власници капитала, уколико претходно нису узели бесплатне акције других државних предузећа. Ако је то случај, медиј ће бити брисан из регистра јавних гласила, што значи да престаје да постоји. Оним медијима, за које до 1. јула буде оглашена продаја капитала, биће омогућено финансирање из буџета до 31. октобра, односно до тренутка док не буду продати. О овим изменама и допунама Закона о јавном информисању републичка скупштина требало би да се изјасни наредне седмице.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси