Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  РТВ Ћуприја до 1. јула предаје приватизациону документацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

26. 06. 2015.

Извор: Бета

РТВ Ћуприја до 1. јула предаје приватизациону документацију

Радио телевизија Ћуприја ће до 1. јула урадити нову процену капитала и предати документацију Агенцији за приватизацију, а радницима ће бити омогућено да узму социјални програм који даје држава, изјавила је данас председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа.

Састанак Чабаркапе са председником општине Нинославом Ерићем и представницима синдиката телевизије Ћуприја су иницирали чланови синдиката телевизије након добијене информације да ће на сутрашњој седници Општинског већа бити донет предлог одлуке о ликвидацији ове информативне куће.

Председник општине Ерић је казао да "општина као оснивач има право да донесе одлуку да ли ће ова медијска кућа ићи у приватизацију или у ликвидацију и да су зато хтели да понуде отпремнине радницима које су предвиђене буџетом".

Он је потврдио да је ова тачка повучена са дневног реда Општинског већа, као и да ће следеће недеље бити одржана седница Скупштине када ће се одлучити шта ће бити са локалном телевизијом.

Председник синдиката ТВ Ћуприја Зоран Матић је изјавио да синдикалци само траже од руководства општине да као и друге медијске куће у Србији уђу у редован процес приватизације јер би им се тако продужио опстанак за неколико месеци.

Он је казао да им је општина нудила отпремнине које су мање од оних које би добили од Министарства рада.

РТВ Ћуприја постоји 21 годину и има 38 запослених. Осим ове медијске куће, приватизацију чека Јавно информативно предузеће "Нови пут" у Јагодини, са око 70 запослених. У оквиру овог предузећа су недељник Нови пут, који постоји 70 година, Радио Јагодина и Телевизија Јагодина.

Приватизациона документација је предата и чека се јавни позив Агенције за приватизацију.

Параћин је једина општина у Поморавском округу која је збринула медијске раднике и није их препустила неизвесној приватизацији.

Председник општине Параћин Саша Пауновић је казао да пошто није било заинтересованих за приватизацију радија, општина је донела одлуку о његовом гашењу, а пре тога је збринула 14 запослених. Они су, сходно стручној спреми, већ пребачени у друга јавна предузећа.

Скупштина општине Параћин је 18. јуна обуставила приватизацију Радио Параћина, а променом оснивачког акта бивши РЊП "Параћин" постаће Јавно предузеће за коришћење и управљање пословним простором под назвом ЈП "Пословни центар".

Изменама Закона о јавном информисању рок за приватизацију медија, који истиче 1. јула, продужен је до 31. октобра.

Уколико до 1. јула не буде објављен позив за продају капитала, продаја ће бити обустављена, а медији ће бити приватизовани преносом акција запосленима.

Предвиђено је да ће медиј, у случају да запослени не прихвати пренос акција без накнаде, престати да постоји и брисаће се из Регистра медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси