Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СИНОС и ПРОУНС поднели амандман на Предлог закона о изменама и допунама закона о јавном информисању и медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

23. 06. 2015.

Извор: sinos.rs

СИНОС и ПРОУНС поднели амандман на Предлог закона о изменама и допунама закона о јавном информисању и медијима

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) доставили су данас шефовима свих посланичких група у Скупштини Србије амандман на Закон о јавном информисању и медијима.

 

СИНОС и ПРОУНС предлажу брисање члана 32. став 4. Закона о јавном информисању и медијима којим је локалној самоуправи (и држави) одузето Уставом гарантовано право да оснивају медије. 

Уместо тога, СИНОС и ПРОУНС предлажу уношење става којим се фирмама из "оф-шор зоне" забрањује да непосредно или посредно буду власници медија. Таква законска решења су у складу са европском праксом и гарантују транспарентност власништва.
   
СИНОС и ПРОУНС апелују на народне посланике Скупштине Србије да предложеним  изменама и допунама ускладе наше медијско законодавство са европским стандардима, препорукама Комитета министара Савета Европе из 2007. године, Медијском студијом, важећом Медијском стратегијом Владе Србије и одлукама Уставног суда од 18. априла 2012. и октобра 2013. године.

Синдикат новинара Србије и Професионално удружење новинара Србије предлажу и укидање дискриминаторских законских и подзаконских решења којима се поједина новинарска удружења и организације искључују из пројектног финансирања и конкурсних комисија.
   
СИНОС и ПРОУНС поднели су септембра 2014. године Иницијативу за оцену уставности сета медијских закона а новембра исте године и Предлог привремених мера о неспровођењу Закона док се Уставни суд не изјасни о предложеној Иницијативи, али одговора нема.
 
У прилогу саопштењу је амандман који су поднели СИНОС и ПРОУНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси