Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Рок за продају медија до новембра?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

19. 06. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Министар културе Иван Тасовац одговорност за кашњење приватизације приписао медијима

Рок за продају медија до новембра?

Ако процес приватизације медија не буде завршен до 1. јула, биће барем започет до тада, а неповратно завршен у року од четири месеца, истакао је јуче министар културе и информисања Иван Тасовац, не прецизирајући да ли то значи да ће бити потребне и измене Закона о јавном информисању којим се прописује 1. јул као рок за потпуни излазак државе из медија. Шта ће бити са 83 државна медија након 1. јула па до завршетка приватизације, он и државни секретар Саша Мирковић рекли су да су у току "хитне консултације" о томе и да не могу засад ништа да кажу.

 

Министар Тасовац започео је свој јучерашњи говор на конференцији у Медија центру тиме да је претходних дана омладинска фудбалска репрезентација ушла у финале Светског првенства, да је преминуо великан српског глумишта Властимир Ђуза Стојиљковић, Роби Вилијамс одржао концерт на Ушћу, а почетком месеца пре рока завршена дигитализација. Како је додао, овим историјским догађајима могао је да се придружи и завршетак приватизације медија.

- Приватизација се није догодила пре законског рока, јер су многи веровали у чудо мислећи да ће процес приватизације медија бити прекинут као пре неколико година. Морам да разочарам - ова влада и министарство неће одустати, држава ће се повући из медија, а закони ће бити примењени. Држава хоће да изађе из власништва у медијима, али ти исти медији неће да изађу из државе", навео је Тасовац.

Упркос томе што је одговорност за кашњење приватизације Тасовац приписао медијима, на питање Данаса зашто нису барем расписани јавни позиви за продају мањег броја медија који су доставили комплетну документацију у року, директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара је рекао да није постојао протокол који је у надлежности Министарства културе.

Државни секретар Саша Мирковић навео је да је пре месец дана одлучено да тај протокол ипак неће бити потребан за расписивање продаје медија.

Шубара и Мирковић су навели да су стално морали да зову представнике медија да доставе потребну документацију у року, али да је највећи број руководстава мислио да ће тај процес бити одложен.

Шубара је рекао да је нову процену вредности до јуче послало свега 14 медија, а да данас очекују, према обећањима, да ће бити укупно 34. Медији су, иначе, пре десет дана добили рок до 19. јуна да доставе нову процену вредности закључно са 31. децембром прошле године, али су многи представници локалних медија истакли јуче да то не могу да стигну да заврше.

Представница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа рекла је да Устав прописује да свако може да буде власник медија, а да Министарство културе сматра да може свако сем локалне самоуправе и да је зато поднета иницијатива за оцену уставности Уставном суду.

 

Коментари (5)

Остави коментар
суб

20.06.

2015.

555 [нерегистровани] у 11:05

реалност

У Лесковцу постоји један приватизовани и неколико приватних медија и сви су нечији послушници. Какав газда, таква и уређивачка политика. Обмана је да излазак државе из медија обезбеђује независност и објективност новинарства. Нема ''навијачкијих'' медија од појединих приватних.
Такви и кроје судбину свима, предлажу законе, одређују рокове (наравно преко својих делегата). Неће проћи много времена, а ова држава ће поново оснивати медије. Живи били, па видели.

Одговори
суб

20.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 01:46

Re: Nesposobni

A koje ste vi to, gospodine, medije posetili ili pratili, pa znate da polovina zaposlenih ne dolazi na posao i da je program zastareo i produkcijski siromašan?

Одговори
пет

19.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 22:29

Re:

Ovi privatni imaju sjajnu produkciju,dovode poslušne i nepismene novinare, koji nam serviraju smeće od programa, nude opštu estradizaciju i odlično utiču na stvaranje ukusa i standarda kod mladih, Cela Srbija samo peva i igra. Super je.

Одговори
пет

19.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:48

Nesposobni

Svi koji se gase su trebali odavno da se ugase. Program i kvalitet programa koji emituju je zastareo, produkcijski siromasan. U tim medijima radi od 30 do 50 ljudi. Ej pa pola njih nije ni dolazilo na posao.

Одговори
пет

19.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 11:25

samo napred

Neka država izadje iz medija, kako reče ministar! A onda neka udju gazde, koji najčešće medije koriste kao sopstvene glasnogovornike, neka se ugase oni koji ne nadju gazdu i onda ćemo imati sjajnu sliku na medijskom nebu. Ali, šta će normalnim ljudima u Srbiji ''pinkovski mediji'' , bolje da se okrenemo ka nekim pametnijim sadržajima. A da li smo uopšte normalni!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси