Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СИНОС тражи прецизну информацију Министарства културе и информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

14. 06. 2015.

СИНОС тражи прецизну информацију Министарства културе и информисања

Синдикат новинара Србије (СИНОС) захтева од Министарства културе и информисања да се децидирано изјасни шта ће бити са медијским кућама које предају приватизациону документацију до 19. јуна, а шта са медијима који то не учине до тог датума.

У јавности се спекулише да ће за медије који до наведеног рока доставе документацију са фер тржишном проценом на дан 31.12.2014. године, по новом Закону о приватизацији од 28. маја 2015. године, бити организоване аукције и јавни позиви и да ће тај процес потрајати до краја године. Медијске куће које то не учине добиће могућност бесплатне поделе акција радницима, а ако радници то не прихвате, биће моментално брисани из регистра медија.

СИНОС такође захтева објашњење како је могуће да законом предвиђени рокови од месец дана за предају приватизационе документације, преко ноћи буду скраћени на свега пар дана.

Тражимо и да нам се одговори како је могуће да постоји толика несинхронизованост између државних институција које су укључене у приватизацију медија, а одлучује се о судбини више од 2.500 радника из унутрашњости. Захтевамо и информацију о судбини Танјуга
и СЈУ Радио Југославија.

Ови закључци са јучерашње Скупштине СИНОС у Алексинцу достављени су Министарству културе и информисања.

У писму министру Ивану Тасовцу и државном секретару за информисање Саши Мирковићу прецизирано је да уколико делегација СИНОС у уторак, до краја радног времена не буде примљена на разговор, да ће представници СИНОС у среду бити пред зградом Владе Србије и исте одговоре захтевати од премијера Александра Вучића.

СИНОС је још једном апеловао на Уставни суд да се ХИТНО изјасни о иницијативи СИНОС и Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС) да ли су медијски закони, у делу у којем се локалној самоуправи забрањује да оснива медије, у сагласности са Уставом Србије.

Скупштина је потврдила подршку својој подружници у "Новостима" где је, после писма премијеру у којем се упозорава на драматично стање у Компанији којом управља Влада Србије, за само неколико дана, под снажним притиском руководства, иступило осам наших чланова. Синдикат ће, пре одлуке о даљим потезма, сачекати одговор Европске и Светске федерације новинара о овом случају.

СИНОС је подржао колеге у “Блицу” и осталим издањима Компаније Рингиер Аxел Спрингер и позвао их да се синдикално организују јер је то једини начин да заштите своја радна и професионална права.

СИНОС је подржао инцијијативу Асоциијације медија за смањење ПДВ са 10 не пет одсто за штампане медије јер ће то утицати на бољи материјални положај запослених у медијима.

Скупштина је подржала и иницијативу својих чланова, који су истовремено и чланови Удружења новинара Србије да се затражи ванредна скупштина УНС-а на којој би се размотрили ставови овог медијског удружења према приватизацији медија.

Скупштина СИНОС је изабрала Извршни и Надзорни одбор а за председницу је поново изабрана Драгана Чабаркапа, новинарка "Вечерњих новости".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси