Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Чабаркапа: Драматична ситуација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

11. 06. 2015.

Извор: Фонет

Чабаркапа: Драматична ситуација

Председница Синдиката новинара Србије (СИНОС) Драгана Чабаркапа изјавила је данас да је ситуација у домаћим медијима "драматична" и затражила да се "одмах приступи измени медијских закона".

 

Како се наводи у информацији СИНОС, Чабаркапа је,учествујући у дебати Медија центра о медијском плурализму, оценила да је извесно да ће бити продужен рок за приватизацију медија, прописана законом до 1. јула.

Указујући да је Агенција за приватизацију наложила нову процену вредности капитала медија, Чабаркапа је напоменула да Медијска коалиција, с друге стране, тражи да се поштују медијски закони, док Министарство културе и информисања ћути.

"Очито је да је реч о општем хаосу", који би, према речима Чабаркапе, "могла да реши одлука Уставног суда о уставности медијских закона".

"Будући да су мали изгледи за то, СИНОС, Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС), Коалиција запослених у медијима (ЗУМ) и Крагујевачка иницијатива инсистирају да се одмах приступи измени медијских закона", поручила је Чабаркапа.

Та измена требало би да буде усклађена са Уставом, Медијском студијом, Медијском стратегијом и препоруком Комитета министара Савета Европе, рекла је Чабаркапа и додала да се у "свим тим документима предвиђа постојање локалних медија због плурализма власништва".

Када је реч о слободи медија, Чабаркапа је указала да би хитно требало успоставити социјални дијалог и додала да нема слободних медија без слободних новинара, помињући Блиц и Вечерње новости као "примере лоше праксе у српским медијима".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси