Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 06. 2015.

Аутор: Милан Милетић Извор: Вечерње новости

Радио на јавној понуди

Радио Кикинда је пред раскршћем.

 

Основана 1991. године на темељима некадашње локалне информативне куће "Комуна" са статусом друштвеног предузећа, временом се формално осамосталила, али је увек била под скутима локалне власти.

Сада, са званичним називом ЈП Информативни центар Кикинда, с мноштвом проблема, по слову Закона о јавном информисању, до 1. јула мора, заједно с још 77 медија у Србији да се приватизује.

Ова радиостаница, иначе, најстарија у северном Банату, емитује програм на српском, мађарском, румунском и ромском језику, али им је у пословном смислу ситуација невесела.

У марту нам је локална Топлана, због дуга за грејање од три милиона динара, блокирала рачун, па остајемо без прилива новца од огласа, реклама и закупнина за предајник напомиње директор Радио Кикинде Синиша Бошков.

Опстали смо, јер срећом, буџетске дотације примамо преко другог, наменског рачуна. Од октобра прошле године, у оквиру рационализације локалног јавног сектора, исплаћујемо минималне зараде, које је до овог месеца покривала локална самоуправа. Општина, и да хоће, јер је закон спречава, не може то и даље да чини. Чекамо коначно, потпуно, појашњење ресорног министарства  да ли ће се можда, како се незванично нагађа, пролонгирати рок за продају медија.

Укупно 18 запослених

У Радио Кикинди више са зебњом него са надом чека газду приватника. Донекле их, у страху од неизвесне сутрашњице, смирује изјава министра за рад Александра Вулина да људи из медија који се приватизују, без обзира на дужину радног стажа, имају право на социјални програм, односно, отпремнину.

Запослене, с друге стране, обесхрабрује објашњење из Агенције за приватизацију да ће евентуално продужење рока промене власничког статуса, засновано на недавним изменама и допунама Закона о приватизацији, важити за државна предузећа, али не и за медије, који се приватизују по Закону о информисању.

Процењена вредност капитала Радио Кикинде је око 1,5 милиона динара. Наменски грађена зграда, у којој је од оснивања, општинска је, па потенцијални купац, сем имиџа фирме који на путу ка профиту квари велики број запослених, затим израубована радијска опрема и намештај, нема баш превелики мамац да се упусти у преузимање ове пословне акцивизије.

Општинари, додуше, обећавају да ће пристати на скромну закупнину, примерену тренутку и купчевом џепу, као и на друге погодности, само да, по моделу јавне понуде, уследи продаја, односно да се реномирана радиостаница не угаси.

Топлотни удар

Када нам је Топлана припретила блокадом, понудили смо да измиримо обавезу за протекле три године, а дуговање одраније да се отпише. На рачун овог ЈП слило би се тако 1,7 милиона динара. Директор Топлане је у старту одбио такву могућност, што нам је створило додатне проблеме у пословању, а уз то, ни Топлана се баш није овајдила јер нам је прилив новца, у новонасталим приликама, баш скроман наглашава Бошков.

Новосађани хоће осам станица

У фебруару ове године понуду о заинтерсованости да купи Радио Кикинду Агенцији за приватизавцију проследила је једино извесна консалтинг фирма из Новог Сада. Незванично, Новосађани су заинтересовани да преузму укупно осам радиостаница широм Војводине, које до краја јуна треба да се продају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси