Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Иницијатива грађана за куповину НТВ добра, али касни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

27. 05. 2015.

Извор: Танјуг

Иницијатива грађана за куповину НТВ добра, али касни

Директор Нишке телевизије (НТВ) Бобан Рајковић рекао је данас да је иницијатива грађана, који су изразили намеру да купе ту телевизју чији је оснивач Скупштина града, добра, али да стиже са закашњењем.

 

"Иницијатива је добра, али то Удружење грађана тек треба да се региструје, а прописи не дозвољавају да они свој новац уплаћују на рачун НТВ", казао је Рајковић Танјугу.

Он је објаснио да је једина могућност да Удружење грађана отвори свој рачун, па да са тог рачуна купи НТВ што је, како је рекао Рајковић, тешко оствариво имајући у виду рокове за приватизацију.

Реч је, како је додао, о истој групи грађана која је покренула иницијативу о смањењу цене грејања према Градској топлани и коју предводи социолог проф. др Ђокица Јовановић.

Када би се то и догодило и Удружење постало власник НТВ, поставило би се питање пословања телевизије, јер све је то на добровољној бази, напомиње Рајковић.

Он је подсетио да су запослени на време упозоравали оснивача на последице приватизације и предлагали мере, као и разговоре о статусу НТВ.

Око 35.000 грађана Ниша потписало је 2008. године петицију да НТВ прерасте у регионални јавни сервис.

Одборници Скупштине града су једногласно усвојили закључак децембра 2013. године којим траже да се законском регулативом остави могућност оснивања регионалних јавних сервиса уз евентуално расписивање референдума на коме би се грађани изјаснили да ли су за то да НТВ оствари такав статус.

Тај закључак није помогао да законским решењима буде предвиђено оснивање јавних регионалних сервиса, а народни посланици из редова владајућих и опозиционих партија из Ниша обећавали су да ће бити 

јединствени у Народној скупштини приликом изгласавања медијских закона.

То се није догодило, а прича о НТВ је настављена међусобним оптужбама међу посланицима и странкама ко није испоштовао и зашто такав договор.

Колектив НТВ предао је 14. маја ове године отворено писмо Скупштини града као оснивачу указујући да је до завршетка поступка приватизације остало још месец и по дана, али да још постоје бројне недоумице и непознанице око статуса самог предузећа и његових запослених.

Колектив НТВ указује у писму да не постоји социјални програм и тражи да запослени имају исти третман као њихове колеге из "Студија Б" или из крагујевачке телевизије.

Истовремено, НТВ није у могућности да као јавно предузећа и корисник будзета конкурише за средства пројектног финансирања.

Рајковић је рекао да ће запослени права по основу социјалног програма остварити највероватније преко Републике. У НТВ је запослено 79 радника.

Скупштина града је као оснивач донела одлуку о моделу и методу приватизације и условно отписала потраживања према тој телевизији за издати градски простор у износу од око 22 милиона динара.

НТВ је повео судски спор са оснивачем тврдећи да уговор о издавању тог простора не постоји, као и да је један део потраживања застарео.

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

27.05.

2015.

kosta [нерегистровани] у 20:18

Direktor ovoga puta gresi

Direktor Niske televizije gresi obeshrabrujuci gradjane da ucestvuju u privatizaciji NTV.

Nema razloga da komplikuju posao. Dovoljno je da postoji cvrsta odluka, na osnovu koje treba da formiraju konzorcijum i medjusobno odrede lice koje ce ih zastupati. Ugovorom o formiranju konzorcijuma uredjuju medjusobna prava i odnose. Zatim se kao konzorcijum pojavljuju za ucestvovanje u proceduri predstojeceg javnog poziva za privatizaciju NTV. UNS treba da im ponudi pomoc ukoliko im je ovo oko procedure nepoznato. Sve ovo moze dosta brzo da se organizuje ukoliko to uistinu zele.

Одговори
сре

27.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:30

setac

Nikada nije kasno ! Ako mi NISLIJE zelimo da kupimo nasu televiziju NTV to ce se i realizovati ! Ne treba direktor NTV- a da se plasi ! Nismo se plasili '96 ,pa necemo ni 2015 !!!Nislije organizujmo se i u raelizaciju kupovine nase televizije !Po zakonu imamo na to pravo !!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси