Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Ко ће да купи државне медије?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

27. 05. 2015.

Извор: Б92

Ко ће да купи државне медије?

Агенција за приватизацију требало би ове недеље да објави продају првих медијских кућа од 72 медија у државном власништву. Процес приватизације медија започет 2007. године требало би ускоро да буде спроведен до краја, а пример кога се сви плаше је ТВ Чачак.

“Телевизија је угашена и могу да кажем да је Чачак и овај део Србије остао без једног од најквалитетнијих медија“, наводи Предраг Живковић, продуцент ТВ Чачак.

То је резултат претходног круга приватизације, од пре неколико година. На Телевизији Панчево се плаше да би могли да доживе судбину колега из Чачка. 

До сада се као заинтересован за куповину те телевизије јавио само Зоран Мајдак, против кога је 2013. године Тужилаштво за организовани криминал подигло оптужницу због СМС гласања на радију и телевизији којим су грађани варани. 

Главна уредница Невена Симендић истиче да би Панчево изгубило градску телевизију. 

“То не би ни имало везе са Панчевом, то значи само искоришћавање дозволе за емитовање. РТВ Панчево не би требало да се претвори у СМС провајдера или већ не знам како се то зове“, наводи Симендићева. 

У Агенцији за приватизацију, нашој телевизији је кратко речено да свако може да се пријави у приватизационом процесу и да се проверава само порекло новца. 

“Повезивање са тим миљеом да је неко осумњичен, па оптужен и тако даље, још на крају крајева појачава нашу сумњу да то неће бити добро. Ми имамо право да грађанима овог града кажемо шта се дешава“, истиче Симендићева. 

У приватизацији Студија Б се не помињу контроверзни купци, али остаје питање колико ће нови власник бити заинтересован за концепт градске телевизије. Директорка те куће Ивана Вучићевић је оптимиста и каже да у процес продаје улазе са 190 запослених. 

“Надам се да ће то негде бити и одлука новог власника да задржи све оно што јесте бренд и што представља Студио Б. Оно што је наша жеља, што је моја жеља јесте да заиста се задржи овај број запослених“, каже Вучићевићева. 

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић сматра да је важна приватизација државне агенције Тањуг. 

“Приватизацијом Тањуга доћи ће се до једне реално много боље ситуације у којој ће заправо одлучивати тржиште, а не држава“, каже Обрадовић. 

Вршитељка дужности директора Тањуга Бранка Ђукић није желела пред камере, где би говорила о приватизацији, већ је само кратко мејлом рекла да после 17 година пословања "у минусу", та агенција пету годину заредом послује позитивно.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

27.05.

2015.

Janko [нерегистровани] у 12:24

tanjug javlja

Vukašinu Obradoviću je naravno važno da se ugasi i Tanjug, jer njegov potpredsednik Dušan Janjic je vlasnik Bete, dok je njegov saborac iz Medijske koalicije Zoran Sekulić vlasnik Foneta. treba im očistiti tržište za ekstra zaradu i za dobijanje novca od medijskih projekata. Čelnik Medijske koalicjje Vukašin Obradović je član republičke komisije koja je delila novac Medijskoj koaliciji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси