Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СИНОС: Одложити приватизацију локалних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

25. 05. 2015.

Извор: www.rtv.rs

СИНОС: Одложити приватизацију локалних медија

Синдикат новинара Србије (СИНОС) апеловао је данас на посланике Скупштине Србије да гласају за одлагање приватизације локалних медија и тако, како су навели, спрече њихово гашење које ће се десити 1. јула.

СИНОС у саопштењу наводи да су, због великог притиска медијских удружења да се приватизација што пре заврши, рокови за излазак државе из медија пола године краћи у односу на друге фирме.

"У старту нереално постављени рокови, неажурност надлежних институција и нејасноће у примени социјалних програма довели су до потпуне конфузије", наводи СИНОС и додаје да је додатну пометњу унела уредба о додели бесплатних акција запосленима, будући да готово нико неће моћи да их добије јер је већина грађана узела "Динкићеве акције".

Синдикат оцењује да је утисак да је све смишљено како би крајњи циљ био гашење медија и подсећа да у земљама ЕУ постоје регионални и локални медији, као и да је у Црној Гори у току доношење медијских закона и нико од њих не тражи да се држава повуче из медија.

Синдикат наводи и да је 2007. године Комитет министара Савета Европе усвојио препоруке земљама чланицама, међу којима је и Србија, да треба да постоји плурализам власништва у медијима на свим нивоима, односно да постоје комерцијални емитери али и јавни сервиси на националном, регионалном и локалном нивоу.

Представници Европске уније у Србији, како се наводи, више пута су јавно истакли да никада нису тражили приватизацију свих медија, већ искључиво транспарентност власништва и финансирања.

Устав Србије, додаје се, предвиђа могућност да локална самоуправа буде оснивач медија, због чега су се СИНОС и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) обратили Уставном суду септембра прошле године са иницијативом да се утврди уставност сета медијских закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси