Насловна  |  Актуелно  |  Погледи  |  Објавити или не објавити саопштење локалних политичких актера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Погледи

13. 08. 2021.

Аутор: Небојша Савић Извор: УНС

Објавити или не објавити саопштење локалних политичких актера

Седам дана након што смо добили тужбу председника општине Горњи Милановац против „Таковских новина“ због објављеног саопштења Групе грађана „Победи и спаси општину Горњи Милановац“ стигло је саопштење Српског покрета Двери, локалног одбора, које нисмо могли да објавимо. Зашто? Зато што су представници овог покрета уместо нас, новинара, „обавили“ наш посао и текст (којим је требало ми да се бавимо, да смо знали за проблем) нам послали на објаву, у виду „саопштења“, али без иједног доказа за изнете чињенице у самом тексту или документа који сведочи да је написано истина.

Реч је о проблему станара једне зграде са јавним комуналним предузећем из наше општине. Наиме, поменути станари су (како бар тврде Двери, јер ми то не знамо сигурно, ниједан станар нам се није обратио) због квара водомера месецима плаћали вишеструко веће рачуне за воду. У међувремену је проблем решен заменом водомера, али су Дверјани указали на лош однос јавног предузећа према станарима ове зграде, успут истраживши КО, ШТА, ГДЕ, КАД и КАКО, написали текст и послали га новинама насловљеног као саопштење.

Саопштење је било предимензирано за новине да би се пустило интегрално са потписом странке, а немогуће га је било смањити, те избећи опасност да нам неко други преноси какав проблем има неко трећи. С обзиром на мали број новинара у редакцији, немогуће је било ићи на адресу „оштећеног“, у ЈКП или пописивати водомере како би се утврдиле чињенице. Једноставно, ускратили смо политичку организацију Двери за објаву тог саопштења, како не бисмо ми били тужени, рецимо, од директора ЈКП-а да (инсинуцијама) имамо жељу да нашкодимо његовом угледу и части у доба пожара и суше.

Све чешће се дешава да политичке странке прибегавају овој методи „саопштавања“, саопштавају и у своје и у туђе име, уместо да грађане, који им се обрате поводом неког проблема, упуте на праве новинаре. Након што њихово „саопштење“ не буде објављено оптужују медиј да је пристрасан, наклоњен њиховим опонентима итд.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, поднео је тужбу (због повреде части и угледа) Вишем суду у Београду, против „Таковских новина“ и главног уредника новина, са одштетним захтевом од милион динара.

У спорном тексту нoвинар је верно пренео наводе саопштења ГГ „Победи и спаси Општину Горњи Милановац“, јасно истичући да је реч само о њиховом саопштењу, при томе не износивши никакве своје тврдње о тужиочевој личности и предмету саопштења, те јасно истичући (са две тачке и у саопштењу се каже) да се ради о саопштењу групе грађана.

Дакле, у спорном тексту је у целости цитирано саопштење „ГГ Победи и спаси Општину Горњи Милановац“ (саопштење је смањено форматски, не и текстуално, избацивањем 7 прореда, како би стало на страну „Политика“),  а у коме су пренети наводи из истраживачког текста портала  VOICE. Истраживање VOICE-а бавило се Општинском управом Горњи Милановац, спорним пословима итд.

"Таковске новине" постоје 60 година

Ове године „Таковске новине“, недељник из Горњег Милановца, славе леп јубилеј – 60 година постојања. Недељник представља катализатор свих друштвених  дешавања у општини и „најбољи преглед свега што се у нашем крају дешавало у претходних шест деценија“ (по речима уваженог проф.  Филозофског факултета у Београду Недељка Трнавца, који је поникао у редакцији „Дечјих новина“, где су расле и „Таковске“).

Годишњицу смо започели Новогодишњим бројем, а током године за „Таковске“ су говориле и писале личности попут: Ратка Божовића, покојног Милутина Дедића, Душана Ковачевића, Милована Данојлића, покојног Братислава Петковића, Иване Димић, Љубивоја Ршумовића, Антонија Пушића, Зорана Кесића, Ивана Ивановића, Бранке Катић, Миодрага Зеца, Маје Стојановић, Горана Султановића, Бошка Мандића, Енеса Халиловића...

Новинар и новине су тужени за недостатак новинарске пажње, иако су подаци истраживачког текста VOICE, а које је пренела група грађана, лако проверљиви, чак и дати на линку у истраживачком тексту.

Са зебњем чекамо исход ове тужбе.

Без обзира на то што нам се чини да смо у оба случаја исправно поступили, сматрамо да су новине на „танком леду“ када се улази у проблематику преношења изјава других лица.

Евентуално кажњавање новинара за преношење изјава другог лица озбиљно омета  допринос новинара јавном интересу. Овим се, уједно, потискује расправа о питањима од јавног интереса. Улази се у неку врсту самоцензуре... Ускраћује се и могућност друштвеним актерима да се огласе по питањима од јавног значаја.

Где су границе и коме оваква ситуација одговара?

Аутор је главни уредник "Таковских новина"

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси