Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Питања грађана: Зашто не могу право у апотеку, ако је продужено важење рецепата? Да ли ће новчана помоћ државе завршити код запослених?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

10. 04. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Питања грађана: Зашто не могу право у апотеку, ако је продужено важење рецепата? Да ли ће новчана помоћ државе завршити код запослених?

Удружењу новинара Србије је стигло на десетине питања грађана који траже одговоре надлежних, а моле новинаре да их поставе како би могли остварити своја права у време ванредног стања проглашеног због пандемије коронавируса.

Позивамо новинаре да питања поставе надлежнима, а УНС такође тражи и објављује одговоре на сајту www.uns.org.rs у рубрици "Грађани траже да новинари питају" и својим друштвеним мрежама.

- Предао сам захтев за пензију у децембру, решења и пензије још нема. Како да преживи у овој ситуацији неко ко нема ни пензије ни плате ни помоћи државе?

  - Ако домови здравља, као новопроглашени корона-пунктови треба да раде до 22h, на који начин ће грађани некажњено моћи да дођу до њих уколико осете симптоме?

- Да ли ће послодавац који у време ванредног стања послује као и пре њега (приходује исто или више), а радници остварују исти радни допринос, моћи да исплати плате  у истом износу иако је добио државну помоћ која би требало да припадне запосленима како се не би десило да он плате практично умањи за износ државне помоћи?

- Да ли је држава предвидела економске мере помоћи за оне који нису на евиденцији незапослених, нису регистровани као социјални случајеви, имали су повремене послове, као што је у мом случају – спремала сам туђе куће, а сада, у ванредним условима немају никаквог посла?

Државне економске мере су се побринуле за пензионере и старије од 65 год, приватнике који су радили и не раде више, фризере, козметичаре и сл), оне који су били запослени и добили отказе. Шта је са нама?

- Како ми је Орион телеком Београд послао опомену и прети искључењем интернета када су рекли да нико не сме да зарачунава камату, шаље опомене, док траје пандемија?

- Имам више од 65 година, ишао сам ноћас у четири сата у апотеку, где су ми рекли да су ми рецепти истекли, да треба да обновим. Да ли ће, ипак, да продуже важност тим рецептима или не? Која је процедура за продужење рецепата о ком је говорио Министар здравља? Да ли је прво потребно отићи у Дом здравља и тражити продужење од доктора?

Одговор: Пре одласка у апотеку неопходно је позвати одабраног доктора за продужење рецепта

- Због чега здравство не запошљава лекаре који су на бироу рада?

- Зашто нису укључене све приватне клинике, лабораторије и лекари у борби државе против коронавируса?

-  Како да поштују препоруке лекарске струке и Владе Србије домаћинства којима је противуставно искључена вода или струја већ годинама? Таквих домаћинстава је много, а у питању су или застарела дуговања или бесправни прикључци са енормним износима за наводну крађу струје. Да ли неко размишља о томе да им бар у време ове пандемије прикључи воду или струју?

- На који начин ће грађани без рачуна у банци добити обећаних 100 евра од Владе Србије?

- Зашто цена бензина није пала? Цена нафте се стрмоглавила у свету и најнижа је у последњих неколико година. У Аустрији је дизел гориво испод евра, а код нас 1,3 евра.

Одговор: Грађани траже да новинари питају: НИС најавио ниже цене горива

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси